Otrovna fraza koju nijedan novi roditelj ne mora čuti

Izreka koja nije baš podrška postavlja neka pitanja o tome trebamo li stalno savjetovati nove roditelje.

Prema jenny.gr, prijelazne faze u životu također zahtijevaju ispravan način razmišljanja

Članak Huffington Posta novinarke Mary Holmes privukao je moju pozornost u posljednjih nekoliko sati i mislim da vrijedi razmisliti o njemu. Sve je počelo kada je novinarka s prijateljicom podijelila činjenicu da je krenula na satove prenatalne joge za bolje disanje i opuštanje tijekom poroda.

Odgovor koji je dobio, međutim, nije bio najbolji. “Uživaj sada, jer neće biti joge kad dođe beba”, rekla je njezina prijateljica. I očito to ne zvuči kao tako loš izraz. Ispravno;

Ali kako njezina prijateljica može znati kakav će biti Holmesov život nakon što se dijete rodi? Zašto ne može pronaći sat vremena svog “novog života” koji bi posvetila sebi i satu joge jednom tjedno?

“Naravno, bojao sam se da će se sve promijeniti, ali kako bih se nosio s tim strahom, uvjerio sam se da mogu zadržati neke dijelove svog starog života”, priznao je kasnije Holmes.

“Ovakva promatranja nemaju rok trajanja”, kaže Michelle Isard, autorica knjige “Eight Backs That Can Make A Child A Success”. Jedino što takav komentar postiže jest poništavanje osjećaja druge osobe. Da poništi ono što roditelj proživljava u tom trenutku. Takav komentar roditelju ne ostavlja puno prostora za nadu. To ukazuje na to da ne znaju što ih čeka i stvara nesigurnost i stres za “novo što dolazi”, dodaje stručnjakinja.

Ovo je komentar koji ne primaju samo novopečeni roditelji, već i studenti. Na primjer, „živi svoje studentske godine, jer tada ne znaš što te čeka. Ili zato što tada počinje posao.” I doista se stvari mijenjaju, kao i okolnosti. Jer prijelazi i promjene dio su života. No, to ne znači da sve završava ili da ne možemo naći vremena za ono što želimo. Jednostavno se prilagođavamo, za ono što još želimo.

Za takve se poruke kaže da su “temeljene na strahu”

Zauzvrat, Dr. Mona Amin s UCLA, objašnjava da je problem s takvim porukama to što su “temeljene na strahu” i služe samo da “spuste ljude kada su na dobrom mjestu u svojim životima”. Uz malo predviđanja, možete reći nešto više podržavajuće i manje pesimistično.

Što se tiče novopečenih roditelja, zapravo, vrijedi zapamtiti da im nije uvijek potreban savjet. Mnogo puta im samo treba partner ili prijatelj da ih sasluša.

Konačno, novopečeni roditelji trebali bi zapamtiti da je svaki izazov samo faza i da će biti privremen. “Tjeskoba je zarazna, kao i smirenost. Dakle, ako ste stalno u društvu prijatelja ili grupa na društvenim mrežama koji izazivaju stres, razmislite o postavljanju nekih granica. Poželjno je na svim razinama okružiti se ljudima koji vas drže smirenim i usredotočenim”, zaključuje Dr. Amen.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki