Koje su 3 pogreške roditelja koje uništavaju djetetovo samopoštovanje: mišljenje psihologa

Prije adolescencije, djeca ovise o svojim roditeljima za gotovo sve: jedna neoprezna izjava odraslih može izazvati komplekse i druge psihičke probleme.

Stoga bi roditelji trebali pratiti njihovo ponašanje: lako je uništiti djetetovo samopoštovanje, ali ponekad je nemoguće ponovno steći povjerenje.

Koje su 3 važne pogreške koje treba izbjegavati?

Roditelji ništa ne vjeruju svojoj djeci, sve rade sami

Dijete nikada neće naučiti vezati vezice, prati suđe i grijati hranu ako to ne pokuša. Mnogi roditelji ne žele uključiti svoju djecu u svakodnevne stvari jer im žele produžiti bezbrižno djetinjstvo.

Drugi naglas kažu da se djeca jednostavno neće nositi, a onda će odrasli morati sve ponoviti.

U prvom slučaju, roditelji će odrasti dijete koje nije u stanju riješiti primitivne svakodnevne probleme. U drugom slučaju djeca neće biti sigurna da se mogu nositi s najjednostavnijim zadacima.

dijete
Fotografija: © Belnovosti

“Ionako nećeš razumjeti”

Nisu svi roditelji spremni odgovoriti na dječja beskrajna pitanja, jer su djeca vrlo radoznala. Stoga djetetu odbacuju, tvrdeći da ionako neće razumjeti.

To uvijek vrijeđa.

Bolje je provesti vrijeme objašnjavajući djeci ono što ne razumiju.

Odrasli se smiju neuspjesima djece

Ovo je najveća greška koju roditelji mogu učiniti. Stručnjaci vjeruju da takvo ponašanje djeci doslovno uništava samopouzdanje pred njihovim očima.

U slučaju neuspjeha, djeci treba pružiti pomoć i podršku, a ne ismijavati ih zbog pogrešaka.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki