5 najučinkovitijih načina za ublažavanje opeklina

Da, to je istina, ali i velika nepravda. Vaš partner svaku večer pojede cijelu pizzu a da se ne udeblja ni grama, dok brojite kalorije čak i kad ste upravo gricnuli kreker. Znanstvena istraživanja potvrđuju da svaka osoba ima vlastiti metabolizam.

Spol (da, muškarci imaju bolji metabolizam od žena), genetika i godine igraju važnu ulogu. Početak rada od 25. godine metabolizam žene se smanjuje po stopi od oko 2-5% po desetljeću.

Međutim, ima i dobrih vijesti. Kakva god bila vaša genetska sudbina, imate potencijal da poništite svoj metabolički sat. Uz pravilnu prehranu, više tjelovježbe i dobar san možete povećati razinu na kojoj vaše tijelo sagorijeva kalorije. Tako, puno ćete lakše smršavjeti i osjećat ćete se aktivno tijekom dana.

Pijte zeleni čaj svaki dan

Studija Sveučilišta u Ženevi objavljena 1999. godine pokazala je da oni koji piju zeleni čaj sagore oko 50 dodatnih kalorija dnevno u usporedbi s onima koji piju bilo koju drugu vrstu čaja. Istraživači pretpostavljaju da je to zbog antioksidansa u zelenom čaju.

Jedi ispravno

Biti siguran za ne preskačite obroke, ali i izbjegavati deprivacijske dijete (manje od 600 kalorija dnevno). Uskraćivanje vašeg tijela hrane usporava vaš metabolizam, jer vaše tijelo pokušava nadoknaditi smanjeni unos hrane smanjenjem brzine kojom je sagorijevate. To uzrokuje pad metabolizma za 15-20%. Ako ste na dijeti, najbolja strategija je da nikada ne unosite manje od 1000 kalorija dnevno.

Ojačajte mišiće

Nedavna istraživanja pokazala su da pola kilograma mišića sagorijeva otprilike između 28 i 100 kalorija dnevno, dok pola kilograma masti ne sagorijeva ništa. Koliko je god moguće povećajte svoju mišićnu masu više energije će vaše tijelo koristiti i više kalorija ćete sagorjeti tijekom dana. Pokušajte uključiti nekih 2-3 puta tjedno u svoj fitness program vježbe s utezima.

Vježbajte uz aerobik

Redovita kardiovaskularna tjelovježba – poput vožnje bicikla, hodanja, aerobika ili plivanja – barem 3 puta tjedno ubrzava metabolizam tijekom aktivnosti, ali i nekoliko sati nakon nje, budući da tijelu treba vremena da se vrati na opušteni metabolizam. Čak i vježbanje izvan teretane može naglo povećati broj kalorija koje sagorijevate. Svaki oblik tjelovježbe tijekom dana, poput hodanja do susjednog ureda umjesto pozivanja kolege ili obavljanja nekih kućnih poslova, pomaže vam da sagorite više od 200 kalorija dnevno.

Spavati 8 sati

Prema studiji Sveučilišta u Chicagu iz 1999., kronični problemi sa spavanjem utječu na način na koji se ugljikohidrati metaboliziraju, što rezultira povećanom gladi i sporijim metabolizmom. A, kao što znamo, kada smo umorni obično izbjegavamo tjelovježbu, koja može još više usporiti metabolizam. Kada pokušavate smršavjeti, nedostatak kvalitetnog sna ometat će vas u tome. Liječnici preporučuju Oko 8 sati normalnog sna.

Konzumirajte dovoljno proteina

Mišići se u osnovi sastoje od protein. Dakle, bez potrebnog unosa proteina dolazi do gubitka mišićnog tkiva. Trebate najmanje 1 gram proteina po kilogramu tjelesne težine svaki dan. Za ženu od 65 kg to se prevodi u dnevni unos 65 grama proteina. Na primjer, ako jedete visoko proteinske žitarice i mlijeko za doručak, sendvič od puretine i sira i šalicu jogurta za ručak, kikiriki za međuobrok, leću i smeđu rižu uz čašu mlijeka za večeru, postići ćete svoj cilj.

zvijer vijesti.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki