Tri najbolja začina za ubrzavanje metabolizma

Nutricionistica Elena Solomatina kaže da takav učinak imaju đumbir, kurkuma i crni papar.

Đumbir

Đumbir ima vrlo neobičan okus. Ovaj začin ima blagotvoran učinak na probavu, sprječavajući taloženje masnoće na trbuhu i bedrima. A zahvaljujući gingerolu u đumbiru, tjelesna temperatura raste, što dovodi do ubrzanja metabolizma.

Doktor: Ovi začini ne samo da liječe nego i produžuju život za 10 godina

Koristite svježi đumbir ili đumbir u prahu za pripremu čaja. Osim toga, naribani korijen možete dodati pirjanom povrću ili mesu.

“Prema znanstvenoj studiji znanstvenika iz Irana, đumbir smiruje grlobolju i smanjuje začepljenost nosa. Proizvod ima antioksidativna svojstva, što pomaže u jačanju imunološkog sustava i potiče brži oporavak. Dokazano je i njegovo antibakterijsko, antivirusno i protuupalno djelovanje. Međutim, istraživači napominju da će najveću korist tijekom prehlade imati svježi korijen đumbira”, kaže liječnik.

“Postoje istraživanja koja potvrđuju da proizvod pomaže trudnicama da se nose s tim neugodnim osjećajem. American College of Obstetricians and Gynecologists preporučuje ispijanje čaja od đumbira ili sisanje slatkiša od đumbira. No, svakako se posavjetujte s liječnikom kako biste odredili dozu koja je za vas sigurna“, dodaje stručnjakinja.

Kurkuma

Sadrži kurkumin. Ova tvar ima nekoliko korisnih učinaka. Sprječava nakupljanje masnoća u stanicama, a sudjeluje i u razgradnji starih naslaga, ima snažno antioksidativno djelovanje, smanjuje razinu inzulina u krvi i poboljšava stanje kože. Kurkuma se odlično slaže s juhama, rižom i pirjanim povrćem.

Papar

Kurkuma se bolje apsorbira s crnim paprom. Nutricionistica objašnjava da je to zbog sadržaja aktivne tvari piperina u drugom začinu, koji pomaže aktivirati blagotvorna svojstva kurkume.

„Crni papar ima učinak sagorijevanja masti zahvaljujući piperinu koji sadrži. Ova tvar ubrzava metabolizam za 8%, poboljšava probavu, a također ublažava otekline. Osim toga, budete li češće jelima dodavali crni papar, primijetit ćete smanjenje masnih naslaga na trbuhu i bedrima“, kaže dr. Solomatina.

Više: 3 začina koje samo pametne domaćice stavljaju u kiseli kupus

Važno: Članak ne zamjenjuje uravnoteženu prehranu i savjetovanje sa stručnjakom!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki