Što učiniti ako dijete počne krasti? Savjeti za roditelje

Dvogodišnjem djetetu nema smisla čitati moralku. Takva djeca ne razumiju gdje je njihovo, a gdje tuđe.

Dijete uživa u svim blagodatima svijeta kada to smatra prikladnim. Ako roditelji vide tuđu igračku u njegovom posjedu, trebali bi odmah jasno dati do znanja da je to loš čin.

Kada dijete u dobi od 5 godina bez dopuštenja uzme tuđu imovinu, vrijeme je da saznate što se događa. Možda oponaša ponašanje odraslih? Morate pažljivo promotriti postupke onih oko vas. Često jedan od roditelja s posla donosi kući korisne stvari za kućanstvo. I on o tome govori.

Nema razloga za brigu ako vaše dijete ima tuđu igračku. Možda se zamijenio s nekim u vrtiću. To je uobičajena praksa kod djece. Ili ga je uzeo iz igraonice jer je dugo sanjao o takvom autiću ili lutki.

Morate vratiti tuđu stvar i razmisliti o bebinim potrebama.

dijete
Fotografija: © Belnovosti

Ako vaš sin ili kćer uzimaju novac, odmah saznajte zašto im treba. Često se događa da starija djeca iznuđuju novac. Ovu situaciju treba odmah oštro riješiti. Dijete ne bi trebalo osjećati strah. A ako ti je trebao novac da podmitiš svoje prijatelje, reci im da takvi drugovi koji se druže radi zarade nisu najbolje društvo.

U obitelji u kojoj vlada princip “sve je zajedničko”, krađa novca će se dogoditi brže. Kako se to ne bi dogodilo, moraju se uspostaviti granice osobnog prostora. Dijete treba imati i svoje stvari: dječji kutak s knjigama i igračkama.

Odrasli moraju tražiti dopuštenje prije nego što uzmu bilo što od tamo. Tako će beba samostalno shvatiti da se neki predmeti ne mogu uzeti bez dopuštenja.

A ima situacija da dijete ne smije koristiti nešto što nije njegovo vlasništvo. I roditelji to stalno ponavljaju. Rezultat su nejednaki uvjeti. Uvrijeđeno i uvrijeđeno dijete počinje krasti.

Dragocjenosti treba držati izvan dohvata djece. Dijete sve što mu je pred očima uzima kao svoje.

Trebate znati:

  • nikada ne nazivajte dijete lopovom;
  • ne uspoređujte se s drugom djecom i odraslima u svom djetinjstvu;
  • dijete ne smije dati svoju igračku kao ispriku za uvredu;
  • ne sjećaj se prošlosti. Ako je razgovor održan, a krivac je kažnjen i priznao krivnju, zatvoriti pitanje;
  • problem je rješiv. Glavna stvar je pronaći pristup za ispravljanje situacije.

Svaki bi roditelj trebao znati da od određene dobi djetetu treba davati džeparac. Također morate uzeti u obzir činjenicu da sva djeca žele izgledati poput svojih vršnjaka. Stoga trebaju sami birati odjeću.

Ali ako mama i tata nemaju financijsku mogućnost dati osobni novac, o tome treba razgovarati s djetetom. Natjerajte ga da shvati da su okolnosti ispale drugačije i ponudite alternativu. Na primjer, rad tijekom praznika.

Ako u obitelji postoji akutni problem krađe, učinite sljedeće:

  1. Pazite da se dragocjenosti ne drže na dostupnim mjestima. Ne ostavljajte torbe i novčanike bez nadzora.
  2. Obratite pozornost na izgled novih stvari. Nemojte grditi dijete, pitajte ga odakle dolazi i mirno saslušajte njegovu verziju.
  3. Ako je dijete ipak krivo za krađu, treba ga kazniti. Nemojte mu nanositi fizičko nasilje, a nemojte ga ni moralno ponižavati. Nakon što je kazna izvršena, pitanje krađe je zatvoreno.
  4. Ako dijete samo prizna krivnju, trebali biste mu pomoći da se nosi sa stresom. Bilo bi dobro da me pohvale što imamo hrabrosti reći istinu.
  5. Analizirajte situaciju ako se krađe ponavljaju. Da biste ih zaustavili, morate pronaći motiv.
  6. Ako dijete neovlašteno uzima tuđe stvari, znači da je emocionalno nezadovoljno i da nema moralnih smjernica.
Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki