Što treba, a što ne treba jesti s gastritisom?

Na gastritis postoji upala sluznice želuca. Može biti akutna ili kronična. Razlozi za nastanak akutnog gastritisa su: svakodnevni unos velike količine alkohola, lijekovi ili stres, a uzrok kroničnog gastritisa su bakterije Helicobacter pylori. Gastritis uzrokuje žgaravicu, bolove u trbuhu, mučninu i povraćanje. Dijagnozu postavlja liječnik i propisuje lijekove, no simptome mu možemo ublažiti kod kuće određenom dijetom.


1. U slučaju gastritisa, trebao bi biti izbjegavati hranu koja iritira sluznicu želuca i opteretiti želudac. To su: namirnice s visokim sadržajem glutena, kiselo, slatko, konzervirana hrana. Treba izbjegavati kiselo voće i povrće kao što su rajčice i citrusi, kao i ono koje sirovo daje jači okus našim jelima, poput luka i ljutih papričica.


2. Preporuča se voće i povrće niske kiselosti kao što su bobičasto voće, dinja, bundeva, jabuke i mrkva. Banane potiču stvaranje sluzi i to štiti od želučane kiseline.

3. U skupinu su dodane mekane i vlaknaste namirnice koje su važne za bolju probavu hrane: kruh od cjelovitih žitarica, tjestenina, smeđa riža, zob, kvinoja, ječam, zobene pahuljice itd.


4. Češnjak je ljuta namirnica, ali se unatoč tome bori protiv simptoma gastritisa. Više od 50% stanovništva nositelj je bakterije Helicobacter pylori. U studiji je otkriveno da ekstrakt češnjaka ubija te bakterije.

5. Preporuča se piće čaj od mente, đumbira, kurkume i posebno zelenog čaja s manuka medom. Pijenje tople vode/čaja može smiriti želudac i olakšati probavu hrane. Provedena je studija u kojoj su ljudi samo jednom tjedno uzimali zeleni čaj s manuka medom. Utječu se na simptome gastritisa, ali osim toga, manuka med ima antibakterijska svojstva i bori se protiv bakterija H. pylori.


6. Preporučljivo ih je uzeti probioticijer sadrže pozitivne bakterije koje zaustavljaju širenje H. pylori i jačaju crijeva, osim što poboljšavaju probavu. Probiotike nalazimo u obliku suplemenata, ali ih možemo dobiti i fermentiranim namirnicama kao što su: jogurt, kiseli kupus, kombucha, kefir i kimchi.


7. Iz skupine proteina za konzumaciju se najviše preporučuju jaja. Oni mogu kuhane ili kajgane, osim njih poželjno je jesti pirjanu ili pečenu ribu i perad bez kože. Pileća juha je također dobra opcija, ali treba izbjegavati jače začine poput crnog papra, soli, curryja, čilija i sl.


8. Desert ne može biti uključen u jelovnik, iako većina ima visok udio šećera i masti (čokolada, torta, sladoledni puding i sl.). Alternativa je jesti kolače od jabuka, nemasnu ricottu, svježe bobičasto voće, umak od jabuka itd.

Izvor:
www.healthline.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki