5 najvećih grešaka roditelja koje iznevjere svoju djecu

Ponekad previše pomažu. Odrasli ne mogu umjesto njih živjeti živote svoje djece. Naš zadatak je pomoći im u rastu i stjecanju vlastitog iskustva.

Pogledajte više:

1. Vi govorite u njihovo ime

Sve počinje onim radosnim trenucima kada malo dijete pitaju: “Oh, kako se zoveš?” a mi roditelji odmah odgovaramo: “To je Žorž”. Bilo bi lijepo kada bi ta navika zauvijek prestala nakon što dijete nauči govoriti. Ali ne, neki roditelji nastavljaju biti glavni čak i kada im djeca postanu tinejdžeri.

I što ćemo na kraju? Svojoj djeci uskraćujemo priliku da se ostvare kao osobe.

Sljedeći put kada budete htjeli zauzeti svoje dijete, pokušajte se zaustaviti.

2. Budi njihov prijatelj

Mnogi roditelji pokušavaju postati prijatelji sa svojom djecom i ne žele da ona imaju tajne pred njima. Lako možemo razumjeti zašto roditelji to žele, no pokušajmo razjasniti što je to prijatelj? Ovo je netko s kim možete ravnopravno razgovarati. Da, prijatelju možete reći bilo što.

Međutim, roditelji imaju još jednu ulogu: brinu se za nas i vole nas. Nema potrebe da pokušavate biti vrlo bliski prijatelji. Neka djeca potraže svoje prijatelje među ljudima svojih godina. Mama i tata su tu kada djeca trebaju ljubav i podršku.

Pogledajte više:

3. “Želim” nasuprot “trebam”

Dobro znamo da je brokula puno zdravija od slatkiša i da su nove tenisice zdravije od lutkica. Dakle, diktiramo svojoj djeci (ponekad to skrivamo, a ponekad ne) što trebaju željeti. Kao u onom vicu “Mama, jesam li gladan?”, “Ne, hladno ti je i želiš biti na toplom”.

Do čega dovodi takva manipulacija? Djeca potiskuju sebe, svoje želje i ciljeve. Tako postaju žrtva ili ultimativni buntovnik protiv svih i svega.

Što uraditi? Potražite djetetove potrebe i želje. Ako ih morate učiti dobrim navikama, nemojte to činiti manipulativno, nego razgovarajte i objasnite.

4. Previše im pomažete

Djeca nakon 3. godine već mogu sama oblačiti i svlačiti različitu odjeću te je staviti u perilicu rublja. Štoviše, u ovoj dobi jako žele to učiniti sami.

A što mi radimo? Oblačimo ih gotovo dok se ne udaju jer nam je tako brže i lakše. Ovakvo ponašanje podržavamo argumentima “Ne može!” Hranimo ih, ne damo im da to rade sami i ne damo im da eksperimentiraju. I kasnije se iznenadimo kada je tinejdžer neuredan ili ne želi pomoći majci.

Što uraditi? Neka dijete radi što više samostalnih aktivnosti, čak i ako nije savršeno u njima, to je način učenja.

5. Mi biramo njihove hobije

Mama želi da joj kći svira violinu i voljna ju je voditi na drugi kraj grada u glazbenu školu 3 puta tjedno. A tata želi da mu sin svake večeri igra nogomet. Roditelji često podsvjesno pokušavaju djeci nametnuti vlastite hobije.

Što uraditi? Budite strpljivi i pazite na svoju djecu. Obratite pažnju na njihove interese i želje. Pitajte ih što vole i onda ih pustite da se razvijaju na tom području.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki