“Ah-ah, pauk!” Kako prevladati djetetov strah od insekata

Nisu svi insekti prijateljski nastrojeni, a mi to vrlo dobro znamo.

Nažalost, mnogi od nas susreli su se s raznim ugrizima, koji mogu biti ili blagi i ne uzrokuju veliku nelagodu, ili neugodniji za naše tijelo.

Dok se odrasla osoba još nekako može nositi sa svojim strahovima od insekata, većina djece jednostavno ne razumije kakva vrsta stvorenja živi u kući ili izvan nje i kakvu opasnost može predstavljati.

Zajedno sa stručnjakinjom iz mrežne publikacije BelNovosti Svetlanom Krivoshlykovom, razgovarat ćemo o tome kako se nositi sa strahom od insekata i zašto se dijete treba naviknuti na prisutnost različitih “stvorenja” u zraku.

Što uzrokuje strah od insekata

Nažalost, kao i kod većine drugih strahova, strah od insekata mogu uzrokovati roditelji koji djetetu usađuju ideju da će žohar doći po njega, ukrasti ga, odvući ga iza kuće, odnijeti u svoju kuću ako se loše ponaša. planina i sl. … Općenito, cijeli niz najnelogičnijih bajki koje roditelji izgovaraju samo da bi zastrašili dijete, a to ni u kom slučaju ne treba činiti, jer to u budućnosti dovodi do panike.

kukac
Fotografija: Pixabay

Drugi razlog je fizička bol koju uzrokuju mnogi kukci, poput osa, pčela i drugih vrsta koje imaju ubod. Ako je dijete jednom ubola pčela, onda je ono vjerojatno upoznato s tim neugodnim procesom i osjećajem pečenja koje uzrokuje ubod, pa drugi događaj u obliku takvog susreta očito ne izaziva oduševljenje u njegovim mislima .

Borimo se zajedno protiv strahova

Vaš glavni zadatak je uliti povjerenje vašem djetetu da sve dok ste zajedno, možete se nositi s bilo kojim problemom, pa se on uopće ne boji žohara i drugih štetočina u obliku insekata. Osim toga, sasvim je prirodna reakcija da se čovjek boji onoga što ne poznaje i što nikada nije vidio, pa će vašem djetetu najbolji pomoćnik biti atlas koji sadrži sve vrste insekata i detaljan opis svake od njih.

Vjerujte mi, nakon što se vaše dijete upozna s onim insektima koji su mu bili nepoznati, pitanje se više neće postavljati, jer će već znati kako osobno izgledaju bivši “neprijatelji”.

Najbolje je čitati djetetu bajke koje će uključivati ​​pozitivnu animaciju insekata, na primjer, o “Fly-Tsokotukha”, koja je otišla za samovarom i udala se za komarca. Uvjereni smo da se dijete u budućnosti više neće bojati insekata, najvažnije je naučiti dijete kako pravilno postupati s takvim kukcima.

Nitko nije otkazao sigurnosna pravila, pa je usaditi djetetu ideju da je pokušaj podizanja pčele ili bumbara, čak i u prijateljske svrhe, vrlo loša ideja, koja će biti popraćena neugodnim posljedicama. Međutim, nemojte ni na koji način plašiti, samo recite kako može biti.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki