Cjepivo protiv gripe: Zašto ga Grci ne dobiju?

Ljetno vrijeme drži građane podalje od cijepljenja protiv gripe. Neuobičajeno visoke temperature, koje se nastavljaju unatoč činjenici da je studeni, djeluju kao prepreka godišnjem cijepljenju protiv gripe, budući da je vrućina također potisnula jesenje viruse.

Prema informacijama, u listopadu je obavljeno oko 750.000 cijepljenja, za razliku od prošle godine kada je u istom razdoblju cijepljeno više od milijun građana. Statistika za prvih nekoliko dana studenog očekuje se sljedeći tjedan i uključivat će podatke iz cjepiva protiv gripe bez recepta – značajka koja je počela 1. u mjesecu.

Prema riječima stručnjaka, lijepo vrijeme još uvijek čuva boravak na otvorenim prostorima, dok jesenske viroze kod nas još nisu krenule “zauvijek”. No, nisu rijetki građani koji su čekali ulazak u studeni kako bi cjepivo protiv gripe mogli nabaviti u ljekarni bez liječničkog recepta.

Cjepivo protiv gripe treba primijeniti na vrijeme i prije početka uobičajene sezone gripe. Ovo je potrebno oko dva tjedna da se postigne imunološki odgovor. Tako, poželjno je da cijepljenje bude završeno najmanje 4-6 tjedana prije početka godišnjeg epidemijskog vala gripe u Grčkoj (tj. sredinom i do kraja studenog).

Osim toga, cijepljenje se nastavlja tijekom cijele sezone gripe za osobe koje ispunjavaju uvjete za cijepljenje, a nisu se cijepile na vrijeme.

Za potrebe pokrivanja stanovništva, ljekarne su opskrbljene s otprilike 3,8 milijuna cjepiva protiv gripe. Prema informacijama, prošle godine (2022. – 2023.) u našoj zemlji cjepivom protiv gripe cijepljeno je 3.028.000 građana, dok je u razdoblju 2021. – 2022. cijepljeno 3.258.000 građana.

Podsjećamo, skupine kojima se prioritetno preporučuje cijepljenje protiv gripe su svi građani u dobi od 60 i više godina te djeca (od 6 mjeseci) i odrasli koji imaju kronične bolesti ili otegotne zdravstvene čimbenike, bez obzira na dob. Također, zdravstveni djelatnici, trudnice, osobe s morbidnom pretilošću, njegovatelji osoba s osnovnim bolestima, zatvorena populacija, npr. oni koji žive u jedinicama za njegu starijih ili kroničnih bolesnika, beskućnici, kao i veterinari, uzgajivači peradi, uzgajivači svinja, uzgajivači i klanici.

Koliko je cjepiva protiv koronavirusa dano?

Cijepljenje protiv covida-19 ide dobrim tempom, a mnogi su se građani odlučili na docjepljivanje kako bi ojačali zaštitu od infekcije. Prema podacima, do jučer je bilo zakazanih 37.028 termina, a obavljena su 40.593 cijepljenja novim ažuriranim Pfizer HBV cjepivom.

Brojke su veće nego prije otprilike dva tjedna, kada je obavljeno 13.178 cijepljenja. To rezultira povećanjem od 208%. Konkretno po dobnim skupinama budući termini su sljedeći: za građane od 12 i više godina predviđeno je 36.917 termina, za građane od 5 do 11 godina 84 termina te za dojenčad i djecu od 6 mjeseci do 4 godine 27. imenovanja.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki