Doc. dr. Atanas Mangerov, dr.med.: Ne morate se cijepiti protiv covida, ali protiv gripe – da!

Izv.dr.Atanas Mangarov, dr. med., predstojnik je Klinike za liječenje dječjih infektivnih bolesti SBALIPB „Prof. Iv. Kirov” EAD – Sofija. Izvanredni je profesor na Zavodu za infektivne bolesti, parazitologiju i tropsku medicinu, te ima znanstveni stupanj “kandidat medicinskih znanosti”.

Noge čovjeka koji je imao Covid-19 neobično su pomodrele FOTO

Njegova disertacija, koja se primjenjuje u cijeloj zemlji, je na temu “Suvremena rehidracijska terapija akutnih crijevnih infekcija u dojenačkoj i ranoj dječjoj dobi”.

– Izv. Mangerov, čini se da je trenutno više oboljelih među malom djecom i studentima – je li tako?

– Onog trenutka kad djeca krenu u školu i vrtić, prošire kontakte i počnu oboljevati.

Sada su tu uobičajeni virusi za ovu sezonu. Kada vrijeme zahladi, ujutro i navečer bude hladno, a poslijepodne toplo, stvaraju se uvjeti za akutne virusne infekcije, koje uzrokuju različite vrste virusa. Ove jeseni nema ništa neobično.

Koronavirusi o kojima se u posljednje vrijeme toliko govori i stalno izlaze s raznim “glavama” nastojeći preplašiti ljude, općenito su odgovorni za oko 20% akutnih respiratornih virusnih infekcija.

To su infekcije koje nazivamo prehladama – s curenjem iz nosa, kašljem, temperaturom, općom slabošću, bolovima u mišićima. Oduvijek su tu. Još ih nismo testirali jer nisu izazvali dovoljno ozbiljne probleme.

Upravo sada, s ovim testovima koje smo prije mnogo godina koristili za otkrivanje Covid-19, sada dijagnosticiramo ove viruse koje neki pokušavaju nazvati istom stvari.

Ali ovo nije Covid-19, to su koronavirusi koji se po svojim biološkim i kliničkim karakteristikama razlikuju od virusa koji je bio 2020.-2022.

Virusi ptičje gripe mogu izazvati sljedeću pandemiju kod ljudi

– Zar kod nas trenutno ne kruže novi sojevi Covid-19?

– Sada doista postoje novi sojevi koronavirusa, ali ovo nije Covid-19.

Bio je to jedan od sojeva koronavirusa kada je pandemija objavljena, ali postojala je i kineska varijanta, Delta varijanta, južnoafrička varijanta, sada se očekuje Pirola. Ali to su različiti sojevi. Svake godine postoje različiti sojevi virusa gripe.

Ono što sada izazivaju ovi testovima otkriveni koronavirusi i čime nas pokušavaju plašiti, ni po čemu se ne razlikuje od onih akutnih virusnih infekcija s kojima se svatko od nas susreće barem 1-2 puta godišnje.

– Je li dobro cijepiti se protiv Covid-19?

– Svi koji se žele cijepiti mogu to učiniti. Ali problem s tim cjepivima je taj što imaju vrlo loš sigurnosni profil. Ispostavilo se da imaju niz nuspojava, od kojih su neke bile vrlo ozbiljne.

S obzirom na to da je riječ o blagoj bolesti, ne mislim da se osoba mora izlagati takvim rizicima cijepljenjem protiv covida. No, ako se netko odlučio cijepiti, neću ga razuvjeravati. No, da ga moram savjetovati, rekla bih mu da to ne čini.

Činjenica! Kiseli kupus ima više vitamina C od citrusa

– Možemo li ponovno nabrajati nuspojave cjepiva protiv covida?

– Zbog nametnutog informacijskog vela nema egzaktnih podataka, ali se pokazalo da cijepljene puno češće obolijevaju od miokarditisa, tromboza bilo koje vrste, češći su slučajevi iznenadne smrti, veći je postotak spontanih pobačaja kod trudnica. .

Najvažniji pokazatelj koji daje predodžbu o nuspojavama je tzv dodatnu smrtnost koja je skalirana na smrtne slučajeve u pojedinim zemljama između 2015.-2019.

Ispostavilo se da je u onim zemljama s najvišim stopama cijepljenja protiv covida ta dodatna smrtnost najveća.

Bugarska se može pohvaliti da od svibnja 2022. godine naša zemlja ima najnižu dodatnu stopu smrtnosti u cijeloj EU, podaci su Eurostata. Na Malti, primjerice, u lipnju ove godine dodatni mortalitet je +52%, u susjednoj Grčkoj +19,8%. To je nešto što treba proučavati, ali ne raditi.

Kao što znate, Bugarska je platila preko 345 milijuna BGN. za 17 milijuna doza cjepiva, od čega je potrošeno samo 4 milijuna i 600 tisuća doza.

Ostale smo razrezali, poklonili itd., ali sve platili. Sada je osigurano još 140 milijuna leva za kupnju novih cjepiva do kraja godine. To je ukupno gotovo pola milijarde BGN za nešto što nije u potpunosti iskorišteno.

– Još uvijek očekujete izbijanje covida ili gripe ove zime?

– Kao što sam rekao, nova verzija Covida ne ide loše. Čak i ako se lako širi, ne ubija. Inače, kao i svake godine, i sada krajem prosinca, početkom siječnja iduće godine očekuje se gripa za koju je dobro cijepiti se.

Problem s cjepivima protiv covida je što nisu baš učinkovita jer svi koji se cijepe praktički se razbole. Svako cjepivo ima 2 glavne karakteristike – sigurnost i učinkovitost. Najvažnije je da su cjepiva sigurna jer se daju zdravim ljudima.

Cjepivo protiv gripe ima negdje između 30 i 70% učinkovitosti, što nije puno, ali ga također koristim svake godine jer je sigurno. U ovoj situaciji, može se prihvatiti ova niska učinkovitost. Dakle, za sezonsku gripu dobro je cijepiti ljude.

Cjepivo protiv covida također nije vrlo učinkovito, ali ima loš sigurnosni profil, s brojnim neželjenim nuspojavama koje vrebaju. Dakle, rizik njegove primjene je visok.

Margarita BLAGOEVA

/zdrave.to

Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki