Što učiniti ako tinejdžer loše položi prijemni ispit

Prije svega, trebali biste se suzdržati od prve ishitrene emocionalne reakcije. Važno je razumjeti što se krije iza ovog “neuspješnog”: nedovoljna priprema, živci, nevoljkost da se ide putem koji su odabrali/nametnuli roditelji?

O pozadini ovisi strategija daljnjeg djelovanja i najprikladnije ponašanje roditelja.

Stručnjak, kandidat psiholoških znanosti, direktor odjela za marketing matične škole “Internet lekcija” govori nam više Olga Perlina.

Kada je dijete ozbiljno pripremalo ispite, a sada je uzrujano i depresivno, iskreno opterećeno vlastitim neuspjehom i mogućim posljedicama tog događaja, bilo bi potpuno pogrešno dolijevati ulje na vatru poučnim komentarima. Čak i ako se tinejdžer pokušava pretvarati da mu nije toliko važno ono što se dogodilo.

Zapamtite da niste šef ili sponzor propale zvijezde. Roditelj ste od kojeg se očekuju razumijevanje, ljubav i moralna podrška. Pogotovo kada je riječ o osobi koja je tek krenula putem odrastanja, probijajući se kroz trnje adolescencije i unutarnje neizvjesnosti.

olovka
Fotografija: Pixabay

Ako je odnos prema upisu od samog početka bio donekle nemaran, student odbijao dodatnu nastavu, umanjivao važnost dugotrajne i redovite pripreme i u konačnici precijenio svoju snagu, ne bi bilo suvišno „ubaciti“ se u pripremne tečajeve, pomoći oko izbor tutora. Pomirite svoje dijete s idejom da nije sve u ovom životu lako.

Odrasli često misle da samo mogu biti “dobar primjer” mlađoj generaciji ističući svoju nekadašnju idealnost. Pričamo djeci kako smo uredno izgledali, kako smo dobro učili, kako smo slušali roditelje i dobili povećanu stipendiju…

A dijete ili vjeruje da drugačije ne može, pogotovo ako su učitelji u školi bili velikodušni s peticama, au fazi ulaska na fakultet suočeno je s letvicom koju jednostavno nije naviklo doseći. Ili unaprijed odustane znajući da neće moći dorasti idealu koji mu je postavljen kao uzor.

Ako je srednjoškolac shvatio važnost upisa, pokušajte mu prenijeti ideju da ono što se dogodilo ne prekida njegov budući život i karijeru. Za neke zapadne zemlje, koncept godine pauze je prilično poznat, kada tinejdžer, nakon što je završio jednu obrazovnu instituciju – u našem slučaju, školu – ne žuri odmah u bitku na sljedećoj razini, već uzima pauzu da pogleda oko sebe, sluša sebe i svoje želje. Ova godina može biti posvećena poslu, putovanjima i volontiranju. Iako u našim stvarnostima to nije osobito prihvaćeno, a ako govorimo o dječaku, u pravilu se postavlja pitanje vojske.

Puno je lakše kad su u pitanju prijemni ispiti za fakultet ili tehničku školu nakon 9. razreda. Imajući svjedodžbu i položene ispite, dijete se može vratiti u školu i ili steći potpuno opće obrazovanje u 11 razreda, ili studirati samo godinu dana kako bi se novom snagom pokušalo upisati tamo gdje je prvotno planirano.

I jedanaesti razredi imaju manevarskog prostora. S položenim CT-om i općom gimnazijom iza sebe još uvijek možete ići na fakultet. Rok za prijem dokumenata za upis u srednje strukovne ustanove obično je duži. Sveučilišta primaju prijave do kraja srpnja, a srednje specijalizirane obrazovne ustanove – do sredine kolovoza. Bude li slobodnih mjesta, doček će čak produžiti do prosinca.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki