Pluća: 5 savjeta koji ih jačaju i štite od virusa

Rijetko se pitamo o važnosti naših pluća i njihovoj ulozi u našem cjelokupnom zdravlju, osim kada se pojavi respiratorni problem.

Usred pandemije, međutim, svi smo jako i duboko cijenili vrijednost glatke i zdrave respiratorne funkcije.

Kako počinje nova sezona i očekuju se ponovne pojave respiratornih infekcija, osim koronavirusa – uostalom, gripa se već osjeća od ljetnih mjeseci na otocima – zaštita pluća postaje prioritet.

Uz pomoć pulmologa donosimo glavne savjete kojih se trebamo pridržavati kako bi pluća ostala jaka i neoštećena od zimskih viroza.

Koristimo dijafragmatično disanje. Za razliku od plitkog prsnog disanja koje inače koristimo, tehnika disanja dijafragmom (gdje se trbuh puni zrakom, a prsni koš ostaje miran) povećava kapacitet pluća, omogućuje bolju oksigenaciju tijela i eliminaciju ugljičnog dioksida iz tijela. Dijafragmalno disanje smanjuje osjećaj nedostatka zraka, pomaže u smanjenju otkucaja srca i potiče tjelesno i mentalno blagostanje. Smatra se posebno korisnom tehnikom disanja za pacijente s KOPB-om.

Brojimo dok dišemo. Dobar način da duboko dišemo koristeći maksimalni kapacitet pluća je da udahnemo i izdahnemo podjednako vrijeme – obično je ovo drugo brže. Stoga ako se udisanje dogodi npr. u pet puta, onda i izdah treba obaviti u istim vremenima.

Pazimo na držanje tijela. Pluća su meka tkiva i zauzimaju prostor koji im dajemo u tijelu. Ako se pogrbimo, ovaj prostor je ograničen. Dobro je često sjediti ravnih leđa, lagano se nasloniti na naslon stolca i duboko udahnuti. Na taj način prsa se “otvaraju” i pluća bolje rade.

Izbjegavamo izlaganje zagađivačima u zatvorenom prostoru. Utvrđeno je da pasivno pušenje može značajno povećati rizik od raka pluća. Izloženost pasivnom pušenju, bilo od supružnika pušača ili na radnom mjestu, povezuje se s 20-30% povećanjem rizika od razvoja raka pluća. Stoga izbjegavamo izlaganje dimu cigareta kod kuće iu uredu (i naravno ne pušimo!).

Smijemo se i vježbamo

Smijeh produljuje život, kao što svi znamo, dok u isto vrijeme vježba naša pluća. Zapravo, živahan i buran smijeh vježba trbušne mišiće i povećava kapacitet pluća.

Što se tjelesnog vježbanja općenito tiče, to osigurava zdrava pluća, ali i bolji rad srca i raspoloženje. Ciljajte na 20 minuta dnevnog vježbanja, npr. brzo hodanje.

Kraj ne zanemarujemo potrebne preglede. Redoviti pregledi pomažu u prevenciji bolesti, posebice vrlo teških bolesti koje se često ne otkriju na vrijeme poput raka pluća. Tijekom pregleda pulmolog će Vas pregledati, uzeti anamnezu i preporučiti potrebne pretrage.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki