Psihologinja je navela 5 učinkovitih načina rehabilitacije hirovitog djeteta

Djeca, kao i odrasli, ne podnose zabrane, odbijanja i ograničenja.

No, za razliku od odraslih, njihov kočioni sustav još ne radi i roditelji u potpunosti snose sve posljedice dječjeg nezadovoljstva.

Kad se djetetu nešto ne sviđa, svi oko njega to znaju. Stoga odrasli izmišljaju trikove koji pomažu da se slažu s djetetom bez poništavanja pravila.

Stručnjak i psiholog govori o pet načina kako odbiti kapriciozno dijete, a da pritom ne izazovete buru njegovog ogorčenja. Elizaveta Filonenko.

1. Dopustiti uz uvjet

“Mogu li dobiti slatkiš?!” – “Da, poslije ručka”!

dječak
Fotografija: Pixabay

Time govorite “da” umjesto “ne”, a to stvara pozitivnu atmosferu između vas i djeteta.

2. Kad odbijate, dopustite

“Ne crtaju na tapetama, evo velikog lista, pričvrstimo ga na zid, zgodno je crtati.”

Ovdje preusmjeravate djetetovu pozornost na prihvatljivu radnju. Ono što je najvažnije kod ove metode je da se djetetova aktivnost ne blokira, već se jednostavno usmjerava u željenom smjeru.

3. Odbiti, pozivajući se na vanjska pravila.

“Ovdje ne možete trčati, svi mirno šetaju u muzeju”

Čak su i mala djeca pogođena pozivanjem na “velika” pravila. Istaknite djetetu da se vaš zahtjev odnosi na sve ljude, uključujući i odrasle. Lakše je poštovati pravila ako su ista za sve.

4. Navedite odbijanje kao izjavu.

— Ne istrčavaj na cestu! promijeniti “Igrajte na ovom igralištu!”. Iznenadit ćete se učinkom ove male promjene.
Dijete koje je vođeno osjeća se samouvjereno i sigurno. Dijete koje se stalno povlači unatrag osjeća se ljutito i depresivno.

5. Ispravno konstruirajte frazu

Postoji čarobna formula koja djeluje na gotovo svu djecu. Ako na ovaj način sastavite frazu, dijete će vas sigurno poslušati.

Početak. Navedite razlog svog zahtjeva: “Vrijeme je da idemo kući”

Nastavak. Recite čarobnu riječ “Molim”.

Konačni. Recite što želite od svog djeteta: “Uzmi svoje igračke.”

Dakle, dobivate: “Moramo ići kući, molim vas spakirajte svoje igračke.” Upravo će taj slijed dovesti do toga da dijete surađuje s vama.

U komunikaciji s djecom nema sitnica. Ispravne riječi, intonacija, stav odrasle osobe prema mirnom rješavanju kontroverznih pitanja – sve to u konačnici čini dobro obrazovanje.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki