Kako naučiti dijete pisati osobni dnevnik, čemu to služi?

Dijete, kao i svaka odrasla osoba, teži rastu, ali da bi taj rast bio uočljiv i razumljiv, potrebno je razumjeti na čemu bi se trebao temeljiti vaš rast.

Ako dijete ne piše dnevnik, tada će ga, sukladno tome, morati konstruirati u odnosu na druge ljude, posebno vršnjake.

A to će dovesti do toga da dijete u budućnosti bude ovisno o mišljenjima drugih ljudi, a to otežava formiranje bilo kakvih osobnih karakteristika.

Više o tome zašto dijete treba voditi osobni dnevnik govori nam stručni obiteljski liječnik Valentin Shishkin.

Dijete će biti prosjek, pokušati biti kao svi ostali. A da bi dijete imalo jedinstvenost, mora ga se naučiti voditi dnevnik i objasniti zašto je to potrebno. Dnevnik je potreban samo kako bi dijete shvatilo koliko se kreće u svom rastu. Potrebno je da se dogodi praćenje kako bi on to pročitao. Ne možete čitati njegov osobni dnevnik bez djetetovog dopuštenja.

djece
Fotografija: Pixabay

Uostalom, glavna poanta dnevnika je izraziti ono što se drugoj osobi ne može reći, kao i popuniti unutarnji osobni rast koji se bilježi u odnosu na vitalne trenutke, koji zadire u najdublje strune duševne organizacije osobe, i njihov odnos prema tim trenucima.

Kad dijete u budućnosti bude ponovno čitalo svoj dnevnik, shvatit će da mu je u tom trenutku bio važan, najvažniji u životu, a sada mu se čini manje važnim ili, naprotiv: kao Ispalo je, tada sam shvatio da je to toliko važno, ali sada to nemam, odnosno dijete će moći shvatiti da tada treba nešto raditi i krenuti u drugom smjeru.

Stoga se isplati čitati djetetov osobni dnevnik samo ako dijete vjeruje u smislu čitanja i citira vlastiti dnevnik. Ovdje ni u kom slučaju ne možete nikoga prisiljavati, a ne možete ni čitati. Zašto?

Ako ga pročita odrasla osoba, on će u skladu s tim promijeniti svoj stav prema djetetu ili će pokušati nekako promijeniti te misli koje postoje u datom trenutku. Ali ako se odrasla osoba prisjeti kako se razvijala njegova percepcija svijeta, formirao njegov svjetonazor, tada će se sjetiti da su njegove misli i svjetonazor u tom trenutku mogli biti puno gori i djetinjastiji.

Činjenica da će osoba pokušati što više sustići svoj svjetonazor može uvelike narušiti interakciju povjerenja između odrasle osobe i djeteta. A upravo je povjerenje osnovni čimbenik izgradnje odnosa.

I što je najvažnije, povjerenje između roditelja i djeteta ključ je sigurnosti samog djeteta. Jer u ovom slučaju, ako dijete ima bilo kakve nedoumice, na primjer, što učiniti u određenoj situaciji, prvo će se obratiti roditeljima.

A roditelji će uz odgovarajuću razinu povjerenja moći ispravno utjecati na djetetov izbor i učiniti ga ispravnim, već primijenivši svoje životno iskustvo u određenoj situaciji. Ali opet, o odluci treba razgovarati na način da dijete ne smije ni sumnjati da je ono konačna osoba koja će donijeti odluku, bez obzira o čemu se radi: o upisu na fakultet, odnosima s vršnjacima, s suprotnog spola, i na bilo kojem stupnju dobnog razvoja, uključujući 60 godina, kada je glavno da su roditelji u to vrijeme živi.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki