Prema tradiciji za Nikoljdan, na stolu se mora naći ova vrsta ribe, međutim, ona nije za svačiji ukus, ali uz ovaj recept ćete je pretvoriti u pravi specijalitet.
Potrebni proizvodi za božićnog šarana:
oko 1,5 kg šarana
sol
paprika
papar
maslinovo ulje
1 limun
100 ml bijelog vina
3 cherry rajčice
peršin
zeleni luk
Pogledajte više:
Način pripreme:
Šarana dobro očistiti od iznutrica i krljušti, prerezati leđa. Ostaviti u hladnoj vodi da se ukiseli. Ocijedite i osušite. Posolite i ostavite ribu da se ohladi da upije sol.
Prikladan pleh obložite papirom za pečenje, namastite i stavite ribu s kožom prema dolje. Iscijedite limun i prelijte preko ribe. Začinite solju, crvenim i crnim paprom, te pokapajte s malo maslinova ulja.
Ribu prelijte vinom i stavite da se peče u pećnici dok ne bude spremna.
Pečenu ribu poslužite cijelu, ukrasite kriškama limuna, zelenim začinima, cherry rajčicama i maslinama te obavezno uz bijelo vino.
Uživaj! Pečeni šaran u pećnici je nevjerojatan!