“Vanzemaljci” s drugog planeta: kako pomoći djetetu da prevlada strah od vanzemaljaca

Strahovi sprječavaju i djecu i odrasle da normalno žive.

One su obrambena reakcija na izmišljenu ili stvarnu opasnost.

Većina fobija je privremena: kako dijete odrasta, neki od strahova nestaju. Ako strah ostaje u adolescenciji, roditelji bi trebali obratiti pozornost na to.

Jedna od najneobičnijih fobija je strah od vanzemaljaca. Zašto se javlja takav strah i kako se nositi s njim?

Priča stručna dječja spisateljica Svetlana Krivoshlykova.

silueta
Fotografija: Pixabay

Uobičajeno je da se dijete boji nečeg novog i njemu nepoznatog. Vanzemaljska bića su ljudima najneobjašnjiviji i malo poznati fenomen, ali u isto vrijeme o njima je puno napisano u knjigama, snimaju se filmovi, snimaju programi i crtani filmovi, pričaju priče. I sva djeca vide izvanzemaljce, crtajući vlastitu sliku u svojim mislima. Ovaj strah uglavnom se javlja kod djece od 4-5 godina i starije.

Roditelji u pravilu nisu uvijek svjesni da se njihovo dijete nečega boji.

Ali ako roditelji primijete čudnu reakciju djeteta na sliku ili priču o vanzemaljcima, na primjer, počne plakati ili postaje nervozno, važno je odmah poduzeti sve potrebne mjere kako bi mu pomogli da se riješi straha.

Koje će metode rješavanja straha od vanzemaljskih stvorenja biti učinkovitije?

1. Crtanje

U crtežu dijete može izraziti svoje osjećaje i doživljaje, emocije i strahove. Roditelji ga trebaju zamoliti da nacrta kako vanzemaljac izgleda, kako ga on zamišlja. Dalje, trebate sakriti crtež u ladicu i objasniti djetetu da nećete dopustiti da vam taj strah pobjegne i da ga imate pod kontrolom. Drugi način je potrgati crtež i baciti ga.

2. Bajka

Roditelji bi trebali osmisliti bajku u kojoj su heroj koji je pobijedio vanzemaljce ili vanzemaljska stvorenja predstavljeni kao ljubazni i prijateljski raspoloženi.

Ako nikakve metode rješavanja straha ne pomažu, trebate se obratiti dječjem psihologu kako strah u budućnosti ne bi utjecao na djetetovu psihu.

Jednako je važna i reakcija roditelja u slučaju kada dijete odluči s njima podijeliti fobiju koja ga muči.

1. Ne možete ismijavati strah ili stalno podsjećati svoje dijete na njega.

Ako se stalno smijete strahovima, dijete postaje povučeno i ubuduće roditeljima neće reći što ga stvarno muči.

2. Ne možete ignorirati pokušaj vašeg djeteta da s vama razgovara iz srca. Pokušajte češće razgovarati i razumjeti razloge njegove brige.

3. Ne možete stvarati stresne situacije. Pokušajte kod kuće stvoriti povoljnu atmosferu kako bi se dijete osjećalo zaštićeno.

4. Dijete ne možete plašiti nečim u svrhu njegove poslušnosti, pogotovo vanzemaljcima. Često i sami roditelji plaše svoju djecu izmišljenim slikama, zbog čega dijete pada u depresiju.

Nije bitno u kojoj je dobi dijete razvilo strah od vanzemaljaca, važna je pravovremena i pravilna reakcija roditelja na to kako se situacija ne bi dodatno pogoršala.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki