Lunarni kalendar za vrtlare i vrtlare od 8. do 14. siječnja: što učiniti

Iskusni vrtlari počinju se pripremati za novu ljetnu sezonu u siječnju.

Što treba učiniti u dači od 8. do 14. siječnja prema lunarnom kalendaru vrtlara i vrtlara, kaže stručnjak za mrežnu publikaciju Belnovosti, agronom, dizajner krajolika Anastasia Kovrizhnykh.

8. siječnja

Ne preporučuje se aktivan rad. Ne treba se baviti sadnjom, orezivanjem, štipanjem ili štipanjem biljaka, niti berbom ljekovitog bilja.

Možete obaviti labavljenje, ozelenjavanje, uklanjanje korova, gnojidbu i kontrolu štetočina.

sadnica
Fotografija: © Belnovosti

9. siječnja

Povoljan dan za aktivan rad. Možete okopavati i rahliti tlo, plijeviti korov, podizati brda, malčirati, brati, pincirati, tretirati biljke protiv štetočina i primijeniti gnojiva.

U plasteniku i na prozorskoj dasci možete sijati rotkvice, mrkvu, celer i ciklu. Možete posaditi i jednogodišnje cvijeće, osobito penjačice i viseće cvijeće.

Ne preporučuje se štipanje i obrezivanje. Zalijevanje treba biti umjereno.

10. siječnja

Pasivan dan. Možete saditi usjeve s jestivim podzemnim dijelom, iskopati lukovice i gomolje za dugotrajno skladištenje i sijati zelje za prisiljavanje.

U vrtu možete ponovno saditi, orezivati ​​i cijepiti drveće. Bolje je suzdržati se od rada s korijenima biljaka, otpuštanja tla i obilnog zalijevanja.

11. siječnja

Povoljan dan. Preporuča se sadnja jednogodišnjeg cvijeća, povrća, penjačica i puzavica, pikiranje presadnica, rahljenje i plijevljenje tla, nagrtanje i prorjeđivanje presadnica, pinciranje vrhova mladica, tretiranje biljaka protiv štetnika i bolesti.

Također možete cijepiti i presađivati ​​biljke, podrezivati ​​jagode, primjenjivati ​​organska gnojiva i dodavati organski otpad u kompost.

12. siječnja

Preporuča se raditi s nadzemnim dijelovima biljaka. Možete saditi povrće, jednogodišnje cvijeće, korjenaste kulture, gnojiti, uklanjati korov, cijepiti, precijepiti i pincirati biljke te ih tretirati protiv štetnika.

Bolje je suzdržati se od manipulacije korijenima i obilnog zalijevanja.

13. siječnja

Povoljan dan. Možete saditi i presađivati ​​biljke, prorjeđivati ​​sadnice, uklanjati korov, tretirati štetnike, primjenjivati ​​organska gnojiva u korijenu, podrezivati ​​i cijepiti drveće.

Ne preporučuje se štipanje, ronjenje i obilno zalijevanje.

14. siječnja

Ne preporučuje se aktivan rad. Možete posaditi korijenske usjeve, lukovice, mahunarke, prorijediti sadnice, ukloniti korov, tretirati štetočine, primijeniti organska gnojiva u korijenu.

Ne preporučuje se štipanje i ronjenje, zalijevanje ne smije biti obilno.

Prethodno je stručnjak rekao koje cvijeće treba sijati za sadnice u siječnju.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki