Korisni praznici: 5+ ljetnih aktivnosti za djecu koje vam neće dopustiti da vam bude dosadno

Učenje je kontinuirani proces i ako tri ljetna mjeseca dijete jednostavno zaboravi na učenje, onda se u rujnu jednostavno neće sjećati ničega što se dogodilo prošle godine.

Stoga među ljetnim aktivnostima kao što su šetnje i igre mora postojati mjesto za male aktivnosti učenja. Ali ne govorimo o udžbenicima i nabijanju, naravno.

Metodičari Skysmart online škole za djecu i tinejdžere sastavili su izbor aktivnosti koje će pomoći roditeljima da pokažu svojoj djeci da su učenje i znanje svuda oko nas.

Glavni pristup koji se može poduzeti je uvođenje obuke u svakodnevne kućanske aktivnosti. Za to postoje posebne tehnike – neke od njih učitelji koriste u nastavi kako bi angažirali učenike (i to ne samo ljeti). Na primjer:

  • smislite svijetle priče i slike za svakodnevne stvari. Ne odlazak u trgovinu, nego misiju Jamesa Bonda, ne odlazak na selo, nego arheološku ekspediciju itd. Tako će se informacije koje će dijete pritom naučiti bolje pamtiti;
  • nauči teoriju koristeći stvarne primjere kako bi bila jasnija. Ako trebate, na primjer, ponoviti društvene nauke i analizirati karakteristike pojedinca, onda ne uzmite izmišljeni lik, već stvarnu osobu. Isti Elon Musk, na primjer, ili bilo koji bloger, glumac itd.;
  • gamificirati proces učenja, odnosno pretvoriti ga u igru. Svoje lekcije doslovno možete pretvoriti u društvenu igru ​​ako zadatke posložite u obliku gusarske karte.

Što još možete raditi s djetetom ljeti?

Pronađite novi koristan hobi

To može biti, na primjer, šah – razvija logično i sustavno razmišljanje, pamćenje i koncentraciju. Suprotno stereotipima, ovo nije igra za “nekolicinu odabranih” – u nekoliko lekcija možete se upoznati s osnovama šaha, naučiti najpopularnija otvaranja, a tek onda po potrebi zadubiti se u taktiku i strategiju. Za tri mjeseca dijete može lako postići dobru razinu iu rujnu se može hrabro pohvaliti svojim kolegama iz razreda.

djece
Fotografija: Pixabay

Podignite stari hobi na višu razinu

Primjerice, ako se brinete da će vaše dijete cijelo ljeto provesti igrajući videoigrice, pokušajte mu ne praviti probleme borbom protiv njegovog hobija, već mu ponudite upis na tečajeve programiranja za te igrice. Postoji predrasuda da je razvoj igrica samo za odrasle ili nadarenu djecu, dapače, kako kaže voditeljica ljetnog IT kampa Ksenia Plotnikova, djeca već s 10 godina mogu bez problema pisati kod u Scratchu, Pythonu ili Robloxu i imati portfelj projekata s onima za koje su razvili igre, web stranice i mobilne aplikacije.

Postavite fizički laboratorij kod kuće

Od “dosadne” fizike možete napraviti pravu ljetnu avanturu, a to uopće nije tako teško kao što se čini. Na primjer, sokom od limuna napišite tajnu poruku koja je vidljiva na papiru samo ako je osvijetlite svijećom. Ili napravite mlazni motor od balona i čepova boca.

Pronađite zanimljive testove razine jezika

Testovi su uvijek lijepi. A provjere razine znanja jezika dugotrajna su aktivnost, ne traje više od pola sata, ali pokazuje je li dijete tijekom praznika zaboravilo engleski i što treba učiniti da se zadrži trenutna razina.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki