U koje doba dana sagorijevamo najviše kalorija?

Istraživanje objavljeno u Current Biology sugerira da unutarnji sat našeg tijela možda ima više veze s načinom na koji sagorijevamo kalorije. Iako se sjedenje kasno poslijepodne ili poslijepodne ne čini ništa drugačijim od sjedenja ujutro, skloni smo sagorjeti 10% više kalorija kasnije tijekom dana.

Svi sagorijevamo kalorije bez obzira što radimo, čak i kada spavamo. Ljudsko tijelo treba kalorije i koristi ih kako bi tijelu osiguralo energiju potrebnu za pravilno funkcioniranje.

Istraživanje

Kako bi saznali više o unutarnjim sposobnostima sagorijevanja kalorija, znanstvenici su proveli eksperiment sa sedam sudionika. Sudionici su boravili u izoliranom laboratoriju koji nije imao prozore, satove, telefone niti internetsku vezu. To znači da nisu imali pojma koliko je sati ili dana.

Svaki ispitanik je dobio određeno vrijeme za odlazak u krevet i vrijeme za buđenje, a tijekom 3 tjedna studije, ta vremena su prilagođena 4 sata kasnije svaki dan.

Kako se njihova tijela nisu mogla prilagoditi ritmu jer su spavali i budili se svaki dan u različito vrijeme, razvili su vlastite obrasce. Istraživači su mjerili njihovu metaboličku brzinu u različita doba dana kako bi utvrdili kako njihova tijela upravljaju potrošnjom kalorija tijekom cijelog dana.

Otkrili su da je stopa metabolizma najniža kasno, tijekom biološke “noći”, a najveća 12 sati kasnije, tijekom biološkog “podneva i poslijepodneva”. “Iznenadila nas je činjenica da se radeći istu stvar u određeno doba dana sagorijeva više kalorija nego radeći to u drugo vrijeme”, kaže voditeljica istraživanja Kirsi-Marja Zitting.

Ljudi sagorijevaju kalorije bez obzira na to što radimo, spavamo li, hodamo po kvartu ili trčimo maraton. Kalorije unosimo hranom i pićem te ih koristimo za disanje, probavu i kretanje. Što se više krećemo, to više kalorija trošimo. I mi često pokušavamo brojati kalorije kada želimo smršaviti.

Što to znači za nas?

Svi mi imamo vlastitu brzinu metabolizma u mirovanju, što je mjera kojom brzo naše tijelo koristi energiju. Istraživanje je pokazalo da ta stopa varira tijekom dana.

Ako naše tijelo brže sagorijeva kalorije u podne i rano poslijepodne, onda je vrlo dobra ideja imati veći obrok u to vrijeme od ostalih, npr. od večere. Stručnjaci stoga zaključuju da ono što jedemo ne utječe na to koliko energije sagorijevamo ili skladištimo kao masnoće, nego kada jedemo – i odmaramo se. Navike prehrane i spavanja vrlo su važne za naše cjelokupno zdravlje.

enallaktikidrasi.com

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki