Dugo se vode rasprave o korisnosti određenih prehrambenih proizvoda, uključujući krumpir i kruh.
Mnoge zanima koji je od ova dva proizvoda zdraviji? Ispostavilo se da je to krumpir.
Međutim, oba sadrže veliku količinu ugljikohidrata, stoga mogu dovesti do povećanja razine šećera u krvi.
Zašto krumpir
Ako birate između njih, to je u korist krumpira. Iz dva razloga (u smislu koristi za tijelo):
– ne sadrži gluten;
– ostavlja za sobom alkalni talog.
Što se tiče glutena, on se nalazi u kruhu, što znači da postoji opasnost od pogoršanja rada probavnog trakta i općenito kvarenja zdravlja.
Krumpir za sobom ostavlja alkalni talog, što je korisnije za ljudsko tijelo.
Kruh ostavlja kiseli talog, što može dovesti do problema s probavom, viška kilograma i nekontrolirane želje za ugljikohidratima.
Koji je krumpir najzdraviji?
Preporuča se konzumiranje krumpira ohlađenog jer se u tom slučaju količina rezistentnog škroba u njemu povećava gotovo 3 puta.
Potonji je vrsta hrane za korisne bakterije koje žive u gastrointestinalnom traktu i pridonose njegovom normalnom funkcioniranju.
No, s ohlađenim krumpirom ne smijete pretjerati, kao ni s drugom namirnicom.
Usput, najveću korist tijelu će donijeti kuhani ili pečeni krumpir.
Velike prednosti
Krumpir “opskrbljuje” tijelo niacinom (dobar je za stanice, rad mozga i srca), vitaminom B (odgovoran za normalno funkcioniranje središnjeg živčanog sustava).
Također opskrbljuje naše tijelo folnom kiselinom, vitaminom C i magnezijem.
Krumpir je također izvor kalija koji osigurava normalnu regulaciju krvnog tlaka.
Dakle, krumpir je korisniji od kruha, ali samo ako se konzumira neredovito iu malim količinama.
Prethodno je terapeut naveo 5 proizvoda koji bi trebali biti na stolu.