Kako uzgajati ribizle: tajne njege i sadnje

Ribiz nije samo ukusna i aromatična bobica, već je i vrijedan izvor vitamina i mikroelemenata.

Ribiz može rasti na jednom mjestu do 10 godina, donoseći obilnu žetvu svake godine. Ali da biste postigli takav rezultat, morate se pravilno brinuti za grmlje ribiza i slijediti nekoliko tajni.

Pogledajmo savjete stručnjaka iz online publikacije Belnovosti i agronoma Anastasia Kovrizhnykh.

Odabir mjesta i vremena slijetanja

Ribiz voli sunčana i zaštićena područja s rahlim i plodnim tlom. Izbjegavajte zasjenjena i ustajala mjesta jer to može dovesti do razvoja bolesti i štetnika.

ribizla
Fotografija: © Belnovosti

Najbolje je saditi ribizle u jesen, krajem rujna – početkom listopada. To će biljci dati vremena da se ukorijeni i prilagodi novim uvjetima prije zime. Kada se sadi u proljeće, ribiz se može loše ukorijeniti i možda neće dugo cvjetati.

Priprema tla i sadnica

Prije sadnje, tlo se mora prekopati do dubine od 25-30 cm, uklanjajući korov i kamenje. U svaku rupu dodajte 5-10 kg organskih gnojiva (kompost, humus, treset) i 30-40 g mineralnih gnojiva (superfosfat, kalijeva sol, amonijev nitrat).

Također je korisno dodati 1-2 žlice. žlice drvenog pepela ili 1 žličica zdrobljenih ljuski jaja, koje sadrže kalcij i magnezij za formiranje jakih stabljika i zdravih plodova.

Birajte zdrave i jake sadnice s dobro razvijenim korijenovim sustavom. Oštećeno ili predugačko korijenje odrežite na 15-20 cm.

Potopite korijenje u vodu s 1 žličicom meda ili šećera kako biste potaknuli njihov rast. Sadnice posadite na dubinu od 5-7 cm od razine tla, raširivši korijenje u različitim smjerovima. Rupu napunite zemljom, sabijte i zalijte toplom vodom.

Briga za ribizle tijekom sezone

Ribiz treba redovito zalijevati, osobito tijekom cvatnje i plodonošenja. Zalijevajte biljke ujutro ili navečer, izbjegavajući da voda dospije na lišće i bobice. Nakon zalijevanja, otpustite tlo i uklonite korov.

Gnojite ribiz 2-3 puta u sezoni: u proljeće prije cvatnje, ljeti nakon berbe i u jesen prije pokrivanja za zimu. Za hranjenje koristite organska i mineralna gnojiva, izmjenjujući ih jedno s drugim.

Zaštitite ribiz od bolesti i štetnika preventivnim pregledima i prskanjem. Da biste to učinili, možete koristiti i kemijske i narodne lijekove (na primjer, infuziju češnjaka, duhana, luka, borovih iglica itd.).

Provedite obrezivanje ribiza u jesen ili rano proljeće, uklanjajući stare, slabe i oštećene izdanke. Na grmu ostavite 10-15 jakih grana različite dobi (od 1 do 5 godina). Također prištipnite vrhove mladih izdanaka kako biste potaknuli razvoj bočnih grana.

Ranije smo pisali o tome kako zaštititi drveće u vrtu od zečeva.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki