Med: 4 dobrobiti za srce, pamćenje i opekline – Tko ga ne bi trebao jesti

Osim što je ukusan, med ima i višestruke zdravstvene prednosti. Istraživanja su pokazala da med može pomoći u ublažavanju upale grla i poboljšanju simptoma infekcija gornjih dišnih puteva.

Osim toga, može pomoći u smanjenju alergija. Konkretno, med sadrži pelud, koja ako se uzima u malim dozama, može pomoći u treniranju imunološkog sustava da ga tolerira.

Istovremeno, med sadrži vitamin B i minerale, zbog čega ima antioksidativna i protuupalna svojstva. U nastavku ćete pročitati 4 dobrobiti koje nudi tijelu bilo kada ga konzumirate ili kada ga nanesete lokalno na svoje tijelo.

4 dobrobiti meda za srce, pamćenje i opekline

  • Smanjenje rizika od srčanih bolesti
  • Olakšanje gastrointestinalnih problema
  • Učinkovito protiv depresije, tjeskobe i problema s pamćenjem
  • Liječi rane, a posebno opekotine

Prema klinici Mayo, med ima 4 snažne dobrobiti za tijelo.

Smanjenje rizika od srčanih bolesti

Antioksidativni elementi sadržani u medu povezani su u studiji sa smanjenjem rizika od srčanih bolesti.

Olakšanje gastrointestinalnih problema

Dokazi pokazuju da med može pomoći u ublažavanju gastrointestinalnih stanja, poput proljeva povezanog s gastroenteritisom.

Učinkovito protiv depresije, tjeskobe i problema s pamćenjem

Može biti dobro za mozak. Studije pokazuju da med može pružiti učinke protiv depresije i anksioznosti. Druge su studije čak pokazale da med pomaže u sprječavanju problema s pamćenjem.

Liječi rane, a posebno opekotine

Pokazalo se da lokalna uporaba medicinskog meda potiče zacjeljivanje rana, osobito opeklina.

Tko ne bi trebao jesti med?

Dojenčad ne bi trebala konzumirati med jer njihov imunološki sustav možda nije spreman boriti se protiv bakterija koje uzrokuju botulizam, paraliznu bolest. Američki centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) navodi da je med siguran za sve osobe starije od 1 godine.

Prema riječima stručnjaka, med i šećer vrlo su bliski po šećerima koje sadrže. Stoga bi ga ljudi koji imaju problema sa šećerom, ali i dijabetičari trebali konzumirati s oprezom ili nikako i uvijek prema uputama liječnika.

Je li zdravije od šećera?

Budući da med i šećer imaju gotovo iste razine šećera, istina je da u pogledu kalorija nema razlike. Ipak, med blagotvorno djeluje na imunološki sustav, srce i pamćenje, pa bi ga bilo dobro dodati jednom od svakodnevnih napitaka. Umjerena konzumacija meda može imati pozitivne učinke na zdravlje.

FOXreport.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki