Zašto djevojčice postaju usamljene kad odrastu?

U modernom svijetu sve više ljudi pati od usamljenosti.

I ako muškarci prilično lako podnose samoću, onda sa ženama sve nije tako jednostavno. Ima žena koje ne primjećuju svoju samoću, ali ima i onih koje zapnu i utope se u njoj.

Više govori stručnjak, pedagoški psiholog, defektolog Elena Bočkina.

Ženska usamljenost nema status ni dob, može se dogoditi poslovnoj ženi, liječnici ili domaćici. Razlozi usamljenosti nisu jasni – gubitak voljene osobe, strah od nove veze ili nerazumijevanje od strane voljenih. Ali većina temeljnih uzroka usamljenosti leži u djetinjstvu iu odnosima s roditeljima i pretjeranoj zaštiti s njihove strane.

Prezaštićivanje se obično shvaća kao pretjerana briga za svoje dijete. Roditelj pokušava zaštititi dijete od vanjskog svijeta, promišlja i rješava sve probleme koji mu se javljaju. Roditelj može svoje dijete “ugušiti” ljubavlju i ne dopustiti mu da mu to uzvrati. Fraze koje se često mogu čuti od takvih roditelja: “Ti ne razumiješ, mama zna bolje”, “On te ne zaslužuje”, “Sve su to gluposti, imaš takvog Petju, Vasju, Dima… bit će biti mnogo više.”

djece
Fotografija: Pixabay

Takvim frazama roditelj obezvrjeđuje pravo svoje kćeri na ljubav i vlastito mišljenje. To dovodi do toga da odrasla osoba ne može sama odlučiti, već treba pitati majku, jer „mama je pametnija i zna riješiti sve probleme“. No, problem je što majka ne može umjesto djevojke odlučiti s kim će graditi obitelj i koliko djece treba imati. Da bi djevojčica u odrasloj dobi mogla samostalno birati životnog partnera, majka joj, prije svega, mora omogućiti slobodu izbora u djetinjstvu.

Ni pod kojim okolnostima ne smijete osuđivati ​​njezin izbor prijatelja ili dečka, niti je prisiljavati da prestane ili počne komunicirati s onima koje djevojka ne voli. Također, majka ne bi trebala negativno govoriti o djetetovom ocu (čak i ako on to stvarno zaslužuje), jer to može usaditi djevojci negativan stav prema svim muškarcima. Sve to može dovesti do činjenice da djevojčica počinje tražiti taj prolazni ideal koji joj je majka naslikala. Ali, kao što znate, ono što zamislimo u našoj mašti ne podudara se uvijek sa stvarnošću.

Danas postoje mnogi programi obuke za roditelje koji imaju za cilj naučiti ih kako se kompetentno ponašati sa svojom djecom.

Ako je žena već odrasla, ali nije naučila voljeti i biti voljena, onda prije svega treba prihvatiti sebe takvu kakva jest, sa svim svojim prednostima i nedostacima, jer najčešće je to neadekvatno samopoštovanje (precijenjeno ili podcijenjeno) ovisno o konkretnoj situaciji) koji sprječava ženu da izađe iz gušeće usamljenosti. Prihvativši sebe, žena počinje razumijevati i prihvaćati druge ljude, što znači da počinje tražiti nova poznanstva.

Najčešće je najbolji izlaz iz usamljenosti bezuvjetna ljubav prema sebi i želja da se pomogne drugima (ali ne na štetu sebe). Žena mora naučiti graditi svoje osobne granice, voljeti sebe, davati ljubav drugim ljudima i dopustiti da bude voljena zauzvrat.

Pritom je potrebno jasno razumjeti koje oblike pažnje ona prihvaća, a koje ne. U suprotnom, situacija koja je postojala u roditeljskom domu može se izroditi u neuspješan brak s mužem tiraninom, koji će, poput svoje majke, odlučiti o svim pitanjima za svoju ženu i neće joj dopustiti da ima vlastito gledište.

Zato je najbolji faktor u prevenciji usamljenosti u odrasloj dobi izbjegavanje prezaštitničkog scenarija:

  1. Osluškujte želje svog djeteta.
  2. Prihvatite ga takvog kakav jest.
  3. Nemojte mu nametati svoje želje.
  4. Pustite ga da sam griješi.
  5. Smanjite razinu svojih zahtjeva prema djetetu.
  6. Volite svoje dijete.

Ukratko, napominjemo da roditelj, kako svoje dijete ne bi “gušio” ljubavlju, mora mu pružiti mogućnost izbora i dati mu osjećaj potpune prihvaćenosti, odnosno roditelj mora emitirati “Ja sam uz tebe”. , bez obzira.”

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki