Mogu li fitness trake točno odrediti energetsku učinkovitost? Razgovarajmo s fitness trenericom Annom Fedorovom

Svatko od nas se barem jednom bavio sportom koristeći fitness narukvicu i često se pitao: “Određuje li stvarno pokazatelje tijekom vježbanja tako točno?” Shvatimo sada.

U 21. stoljeću fitness narukvice postale su vrlo popularne među onima koji se bave sportom i prate svoje zdravlje.

Proizvođači tvrde da će ovaj uređaj pratiti fizičku aktivnost tijekom dana, mjeriti kalorije, a također će procijeniti energetsku učinkovitost treninga. Međutim, pitanje koliko točno fitness narukvice mogu odrediti energetsku učinkovitost ostaje predmet rasprave, kaže fitness trener Fedorova Anna.

Ovi se pokazatelji mjere u fitness narukvici pomoću ugrađenih akcelerometara i infracrvenih senzora. Podaci koje ti senzori primaju zatim se koriste za procjenu troškova energije.

Fitness narukvica
Fotografija: Pixabay

Vrlo je važno razumjeti da točnost takvih mjerenja može biti ograničena brojnim čimbenicima.

1. Pri procjeni energetske učinkovitosti ovi uređaji ne uzimaju uvijek u obzir individualne karakteristike svake osobe. Metabolizam, sastav tijela i tehnika vježbanja uvelike se razlikuju od osobe do osobe – što znači da ukupne podatke dobivene ovim vrpcama treba uzeti s određenim oprezom.

2. Osim toga, fitness narukvice nisu uvijek u stanju uzeti u obzir cijeli niz tjelesne aktivnosti. Na primjer, prilikom izvođenja treninga snage i kardio treninga, fitnes narukvica može podcijeniti potrošnju energije zbog nedovoljnog razmatranja promjena u otkucajima srca i pokretima.

3. Također, sljedeći čimbenici mogu utjecati na točnost fitness narukvica.

  • Smetnje povezane s ljudskim kretanjem.
  • Boja kože, kosa, ten, tetovaža. Sve to može ometati senzore koji čitaju informacije. Na primjer, što je koža tamnija, to više upija svjetlost senzora na narukvici.
  • Položaj fitness narukvice na ruci

Za točnije određivanje energetske učinkovitosti, možda će biti potrebno okrenuti se specijaliziranijim metodama mjerenja, kao što su studije otkucaja srca i disanja.

Fitness trake mogu biti praktičan i motivirajući alat za praćenje ukupne aktivnosti i kondicije, ali njihova sposobnost točnog određivanja energetske učinkovitosti, posebno u pojedinačnim slučajevima, ostaje upitna.

Uvijek se preporučuje konzultirati stručnjaka kako biste dobili točniju procjenu svoje energetske učinkovitosti i razvili personalizirane programe obuke.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki