Tri rekorda iz svijeta maratona

Nije tajna da maratonske udaljenosti same po sebi mogu biti rekordne. No, što još povezuje ovaj sport i Guinnessovu knjigu rekorda?

Doznajte najzanimljivije činjenice o maratonima.

Najviši maraton na svijetu održava se na Everestu

Tenzing Hillary Everest Marathon godišnja je utrka kojom se slavi prvi uspješan uspon na planinu. Ovo postignuće, inače, pripada Šerpi Tenzingu Norgayu i Edmundu Hillaryju, koji su 1953. godine uspjeli osvojiti vrhove Everesta.

Startna linija za utrku je na nadmorskoj visini od 5364 metra.

Jedna od najčudnijih utrka u puževom odijelu

Britanac Lloyd Scott voli šokirati javnost svojim neobičnim utrkama. Godine 2002. postavio je svjetski rekord na Londonskom maratonu, savladavši distancu u ronilačkom odijelu teškom 65 kilograma u šest dana. Ali ovo je bio anti-rekord, jer nitko drugi, osim Scotta, nije tako sporo prešao ovu udaljenost.

Tri rekorda iz svijeta maratona

No, 2011. godine završio je i Londonski maraton za 26 dana. To je zato što je za ovu utrku odabrao neobičnu sliku golemog puža. Vrijedi napomenuti da Lloyd sav novac dobiven od ovih nastupa daje u dobrotvorne svrhe.

Maratonski heroj dvadesetog stoljeća

Nisu uzalud Emila Zatopeka zvali Lokomotiv. U samo osam dana natjecanja uspio je završiti utrke na 5.000 i 10.000 metara. A kroz život je ovaj čovjek postavio 18 svjetskih rekorda i osvojio četiri zlatne olimpijske medalje.

Fotografija: Pixabay

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki