Pospanost: Zašto se osjećamo pospano nakon jela? – 2 SOS poteza da se to spriječi

THE postprandijalna pospanost svakako nije nepoznata situacija, kada nakon ručka postoji neukrotiva potreba za spavanjem i spavanjem. Zašto se ovo događa; Postoje li namirnice koje su više od ostalih krive za navedeno?

Prema Claire Shortt, doktorici infektivne biologije sa Sveučilišta u Dublinu, ljudsko je tijelo složen stroj koji prolazi kroz niz reakcija nakon svakog obroka. “Kada konzumiramo hranu s visokim udjelom šećera, šećer u krvi naglo raste, a zatim brzo pada”, kaže i objašnjava kako dolazi do iznenadnog osjećaja umora.

Ali čini se da hormoni također igraju ulogu, budući da mnoge namirnice potiču proizvodnju serotonina, takozvanog “hormona sreće” iza onih napada pospanosti nakon večere. “Serotonin igra ključnu ulogu u našem raspoloženju i ciklusima spavanja, a kada razina poraste nakon obroka, može vas učiniti pospanima. Povezan je s umorom zbog svojih poznatih hipnotičkih svojstava,” napominje dr. Shortt.

Određene namirnice s visokim udjelom proteina povezani su s jačim osjećajem pospanosti zbog toga triptofan sadrži aminokiselinu koja je uključena u proizvodnju serotonina. Takav je sirthe jajathe purica i tofu. Druge namirnice kao što su trešnje, luk, rajčica, puretina itd. potiču pospanost zahvaljujući melatonin njih, hormon koji proizvodi pinealna žlijezda, u mozgu i pomaže tijelu da zna kada je vrijeme za spavanje, a kada je vrijeme za buđenje.

No, pojašnjava dr. Shortt, namirnice poput navedene ne izazivaju jednaku reakciju u svakom organizmu, pa se stoga ne može sastaviti popis onoga što treba uključiti ili izbaciti iz prehrane kako ne bi smetalo pospanosti. Tako uz intolerancije ili alergije postoje i patološka stanja vezana uz tu “maglu” mozga i umor kao npr. sindrom prekomjernog rasta bakterija u tankom crijevu (prekomjerni bakterijski rast u tankom crijevu / SIBO).

Dva spasonosna poteza

Prema riječima stručnjaka, ako tražite načine za borbu protiv zatvaranja očiju nakon ručka, pokušajte:

  • povećati vlakna tijekom obroka kako biste stabilizirali razinu šećera u krvi i izbjegli nagle fluktuacije
  • usvojiti ih redoviti i mali obroci kako bi se izbjeglo “preopterećenje” probavnog sustava i popratni osjećaji umora i letargije.

ygeiamou.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki