Kako ukloniti panj s mjesta bez iskorijenjivanja: 4 metode

Čišćenje panjeva bez iskorjenjivanja zadatak je s kojim se prije ili kasnije susreće svaki vrtlar ili vrtlar.

Možda ćete morati ukloniti panj kako biste napravili nove cvjetne gredice ili zasadili nove biljke. Ili možda samo želite poboljšati vizualni izgled svoje nekretnine.

Anastasia Kovrizhnykh, stručnjakinja internetske publikacije BelNovosti, agronom i dizajner pejzaža, rekla je kako ukloniti panj s mjesta.

U svakom slučaju, postoji nekoliko učinkovitih metoda koje će vam omogućiti da izbjegnete iskorjenjivanje i uklonite panj sa svoje stranice.

Prva opcija za uklanjanje panja je fizičko vađenje. Da biste to učinili, trebat će vam jaka lopata ili čekić i dlijeto. Pažljivo obradite tlo oko panja kako biste pristupili njegovom korijenju. Zatim pomoću alata izlomite korijenje i izvadite panj iz zemlje.

Drvo
Fotografija: © Belnovosti

Ova metoda može zahtijevati značajan fizički napor, osobito ako je panj velik ili su mu korijeni duboko zakopani u zemlju.

Upamtite da neki panjevi mogu imati vrlo rašireni korijenski sustav i uklanjanje panja fizičkom silom može biti teško.

Druga metoda za uklanjanje panja je korištenje kemikalija.

Posebne kemikalije dostupne u vrtnim centrima sadrže tvari koje uzrokuju truljenje panja iznutra.

Da biste koristili ovu metodu, prvo morate pripremiti panj tako da uklonite vrh debla i grane. Zatim slijedite upute na pakiranju kemikalije i nanesite je na površinu panja.

Kako se ovaj proizvod raspada, panj će s vremenom početi trunuti i raspadati se. Međutim, treba imati na umu da ova metoda može trajati dosta dugo, pogotovo ako je panj velik ili star.

Također morate biti oprezni pri korištenju kemijske metode i slijediti upute proizvođača jer neke kemikalije mogu biti štetne za okoliš ili životinje.

Treći način koji se može koristiti je korištenje mehaničkih alata.

Neki vrtlari radije koriste električnu ili plinsku lančanu pilu za uklanjanje panja.

Ova metoda se smatra jednom od najbržih i najučinkovitijih. Pomoću lančane pile možete otpiliti vrh panja blizu površine zemlje, a zatim postupno raditi na njegovom korijenju.

Ipak, trebali biste biti vrlo oprezni kada koristite motornu pilu, pogotovo ako nemate iskustva s njom.

Obratite se stručnjaku ili zatražite pomoć od iskusnijeg susjeda ako sumnjate u svoje vještine.

Četvrta metoda koju vrijedi spomenuti je korištenje posebne usluge. Ako ne želite ili ne možete sami izvaditi batrljak, uvijek se možete obratiti za pomoć specijaliziranim službama. Ovi stručnjaci imaju potrebne alate i iskustvo za sigurno uklanjanje panja s vašeg imanja. Oni će brzo i profesionalno obaviti posao te po potrebi ukloniti i zbrinuti panj.

Svaka od ovih metoda ima svoje suptilnosti. Prilikom odabira odgovarajuće metode za uklanjanje panja bez korištenja korijena, trebali biste uzeti u obzir njegovu veličinu, starost, dubinu korijena i vlastite preferencije.

Važno je zapamtiti sigurnost i ispravno koristiti alate i kemikalije.

Bez obzira na odabranu metodu, pravilno i kvalitetno uklanjanje panjeva pretvorit će vaše mjesto u idealno mjesto za stvaranje novih zelenih površina ili za uređenje vašeg vrta.

Ranije smo vam rekli zašto patlidžane treba saditi u stakleniku.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki