Obiteljske krize: kako razgovarati i slušati jedni druge

Obiteljske krize prirodni su dio života svakog para i obitelji u cjelini. Krize mogu nastati iz raznih razloga, primjerice: financijski (ekonomske promjene koje su se dogodile u obitelji), promjene u strukturi svakodnevnog života, stalni sukobi među članovima obitelji itd.

Vrlo je važno spriječiti pogoršanje obiteljske krize, potrebno je naučiti slušati i čuti jedni druge, kako bi svaki član obitelji mogao pravilno prenijeti svoje misli i potrebe, govoriti otvoreno i iskreno. I u kriznom trenutku pokušajte ne djelovati na temelju emocija, već prije svega razumjeti vlastite emocije i potrebe.

Najosnovniji problem u obiteljskim krizama je nedostatak komunikacije, drugim riječima, kada članovi obitelji prestanu komunicirati jedni s drugima, udalje se jedni od drugih i ne govore otvoreno što vole, a što ne, nadajući se da stvari nekako će se riješiti i riješiti sami od sebe.priča Fatueva Mariam Vladimirovnaklinički psiholog, tjelesni terapeut.

Vrlo često ljudi imaju poteškoća u izražavanju svojih emocija, osjećaja i misli. Članovi obitelji također ne znaju saslušati protivnika, čuti ga i razumjeti što osoba želi poručiti i što želi. A time se nesporazumi i sukobi samo pogoršavaju.

par
Fotografija: Pixabay

U ovom slučaju pomoći će komunikacijske vještine, primjerice, “nenasilna komunikacija”, kao i vještina asertivnosti, odnosno samopouzdanja.

Vrlo je važno naučiti pravilno razgovarati i slušati jedno drugo. Evo nekoliko savjeta koji vam mogu pomoći da shvatite kako učinkovito pregovarati i čuti jedni druge.

  • Potrebno je uspostaviti otvoreno okruženje puno povjerenja.
  • Važno je da se svaki član obitelji osjeća sigurnim u komunikaciji, da su važni njegovo mišljenje i osjećaji.
  • Potrebno je stvoriti prostor za razgovore u kojem će se svaki član obitelji osjećati sigurnim, na primjer sastajati se svaki tjedan na par sati kako bi svi mogli govoriti bez straha od osude. Tako da tijekom ovih sati možete izraziti sve što se nakupilo u vašoj duši.
  • Pokažite empatiju tijekom razgovora, pokušajte se staviti na mjesto druge osobe i pokušajte razumjeti njegovo gledište, razumjeti situaciju. Pokušajte komunicirati sa svojom obitelji kao da ste stranac kojem želite pomoći, kao da problem nije u vašoj obitelji, već u nekom od vaših prijatelja. To će vam pomoći da budete tolerantniji i puni razumijevanja.
  • Dobra vještina je aktivno slušanje. Slušajte, shvaćajući situaciju. Nemojte samo slušati, već aktivno sudjelujte u razgovoru. Potvrdite da razumijete osjećaje i gledište drugog sugovornika, postavljajte razjašnjavajuća pitanja i dajte što više povratnih informacija.
  • U razgovoru nemojte ni na koji način optuživati, izbjegavajte prijekore i optužbe. Kritike i optužbe samo će pojačati negativne emocije i rasplamsati sukob.
  • Usredotočite se na osjećaje druge osobe i svoje, na izražavanje svojih osjećaja i na to kako druga osoba izražava osjećaje. Nemojte dopustiti međusobna prigovaranja i pritužbe.
  • Pokušajte pronaći zajednička rješenja i kompromise koji će zadovoljiti obje strane ili sve članove obitelji.
  • Kada komunicirate kao cijela obitelj, timski će rad pomoći u učinkovitijem rješavanju problema.

Svatko može imati obiteljske krize, najvažnije je naučiti kako se s njima učinkovito nositi. Ovo je težak rad na sebi, ali ako se želi, svatko se može nositi s tim.

Krize mogu izazvati mnogo negativnih emocija, ali ako naučite razgovarati i čuti jedni druge, obitelj može zajedno prevladati sve poteškoće.

A ako se ne možete sami nositi s tim, nemojte se ustručavati kontaktirati stručnjake, poput psihoterapeuta ili psihologa, koji vam mogu pomoći u rješavanju problema dubljom analizom krizne situacije.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki