Stručnjak je rekao kako kod djece formirati ispravan stav prema novcu

Kakav stav prema novcu trebamo razvijati kod djece?

S koliko godina djetetu davati džeparac i kada može početi samo zarađivati?

Stručnjak, autor 4 najprodavanije knjige, savjetnik za menadžment, predavač, osnivač konzultantske tvrtke Visotsky Consulting podijelio je svoje mišljenje o financijskom obrazovanju djece. Aleksandra Visockog.

Bolna točka

Za mene ovo pitanje nije samo teoretsko, jer imam dvoje djece. Naravno, to je najrelevantnije za bogate roditelje koji su viši menadžeri i vlasnici tvrtki. I, nažalost, vrlo često, poneseni radom i stvaranjem na ovom području, ne posvetimo dovoljno vremena svojoj djeci.

A kako novca ne manjka, često se javlja želja za isplatom. Stoga djeca bogatih roditelja često odrastaju potpuno bez znanja o novcu. I stvarno boli.

djece
Fotografija: Pixabay

Zanimala me ova tema, razgovarao sam s prijateljima konzultantima koji su bili upućeni u pitanje financijskog obrazovanja djece. Čitao sam članke o tome kako su Rockefelleri i Rothschildi odgajali svoju djecu, jer od prvog dana života biti milijarder pravi je izazov. Dakle, kako možemo kod djece razviti ispravan stav prema novcu?

Djeca moraju znati odakle dolazi novac

Zapravo i nije tako komplicirano. Za početak, dijete mora imati neka znanja o novcu. Djetetu svakako morate objasniti odakle dolaze. Ako se to ne učini, onda će se u djetetovom svemiru definitivno stvoriti obrazac da je izvor novca roditeljski novčanik, jer kada se pojavi potreba da se nešto kupi, ono vidi kako mama ili tata vade novčanik, a on je uvijek u njemu (napomena, ovo je fenomenalna stvar!) dovoljno novca za ovu ili onu kupnju.

Uostalom, ne vadite novčanik ako u njemu nema dovoljno novca. Tako novčanik postaje neka vrsta čarobnog predmeta, “Aladinova lampa”. Dijete smatra da se roditelji koji mu odbijaju nešto kupiti jednostavno ponašaju odvratno i nepošteno. Ne žele dijeliti beskrajno bogatstvo koje im leži u džepu. Počnite oblikovati djetetov stav prema novcu od osnova. Recite nam što je novac, kako se koristi i zarađuje.

Stvorite sustav dohotka za djecu

Druga važna točka je pružiti svom djetetu priliku za zaradu; stvoriti sustav za to. Djeca Rothschilda, koju sam već spomenuo, zarađuju od kolijevke: rade u vrtu, čiste sobe, peru suđe. Tako zarađuju svoj prvi mali novac. Stoga smatram da je potrebno naviknuti dijete na ideju da može samo zaraditi novac. To treba učiniti što je ranije moguće, ali, naravno, ne od treće godine. Stvorite sustav stopa i vrijednosti.

Akademski uspjeh i novac

Znam da se mnogi roditelji neće složiti sa mnom, ali predlažem uvođenje sustava nagrađivanja za uspjeh u školi. Na primjer, ako prosječna ocjena dosegne standard koji su postavili roditelji, dijete dobiva novac. Ako ne, ne dobiva ga, ako ga premaši, dijete dobiva bonus.

dječaci

Međutim, roditelji smatraju da je učenje sveta dužnost njihova djeteta, za koju ne bi trebali nagrađivati ​​novac. Ako na to gledate na taj način, povežite novčane nagrade s nečim drugim, kao što je obavljanje kućanskih poslova: čišćenje vaše sobe, briga o mlađoj braći i sestrama, briga o bakama i djedovima – zapravo bilo što. !

Roditeljska odgovornost

Morate jasno shvatiti da razvoj ispravnog stava prema novcu kod djeteta u potpunosti leži na vašim ramenima. Stvaranjem sustava dat ćete svom djetetu priliku da zaradi novac za što god želi.

Moja kći odlično radi čisteći kuću naše prijateljice i za to je plaćena cijeli tjedan. Ona također ima određene rutinske obveze oko brige i održavanja naše kuće; radeći te aktivnosti skuplja bodove i dobiva svoj džeparac. Ako takvog sustava nema, kod djeteta neće biti lako formirati ispravan odnos prema novcu.

Nemojte odlučivati ​​gdje ćete potrošiti novac za svoje dijete.

Vjerujte, kada se dijete potrudi, počinje se svjesnije i odgovornije odnositi prema novcu. Naravno, događa se i da se njegova potrošnja ne može nazvati razumnom. Ali mogu sa sigurnošću reći da se ni pod kojim okolnostima ne smijete miješati u to. Omogućite svom djetetu slobodu izbora u tome kako će upravljati svojim novcem. To se ne može regulirati, jer želimo stvoriti vezu: “Zaradio sam – ja odlučujem kako ću potrošiti.” Jednostavno, drugačije ne ide.

Uspješna akcija

Međutim, na dijete se može utjecati. Na primjer, znate da vaše dijete sanja o biciklu. Naravno, ovo nije najjeftinija stvar i za nju morate neko vrijeme štedjeti. Možete učiniti sljedeće: zamolite svoje dijete da štedi džeparac za ovu kupnju, obećavajući da će zauzvrat dati određeni iznos. Motiviranje za formiranje štednje na ovaj način je sasvim izvediva opcija. Djelujte ne kroz ograničenja, već kroz stimulaciju.

Ali inzistiram na tome da dijete treba pustiti da razbije čelo. Pogreške koje vaše dijete napravi dat će mu neprocjenjivo iskustvo i razumijevanje na što se zaista isplati trošiti novac.

Problem djece bogatih roditelja

Ako dijete ima bogate roditelje, ono nema prepreka. I stvarno je strašno. Kad nema barijera, čovjek jednostavno postaje nesretan. Sama djeca nemaju puno prepreka, uglavnom vezanih uz školu, ocjene i natjecanje s kolegama. Ali oni praktički nisu kod kuće – zbrinuti su, nahranjeni su. Djeca razumiju da u školu neće ići bosa po snijegu.

Budite čvrsti

Morate stvoriti barijere, a ovakva ograničenja u smislu zarađivanja novca odlična su opcija. Da, ovdje je potrebna neka krutost. Priznajem, i meni srce krvari kad me kći zamoli da kupim neku novu stvar. I razumijem da me to ništa ne košta! Ali ovdje se treba na vrijeme uključiti u edukativni moment. Podsjetite je da bi do kraja tjedna njezina kći mogla imati određeni iznos, motivirajte je da štedi svoj novac. I onda obećajte da ćete dodati novac ako ne bude dovoljno novca za sve kupovine.

Dakle, s vama smo razgovarali o nekoliko važnih točaka. Prvo treba znanje i jasan sustav u kojem djeca mogu zaraditi. Dajte svojoj djeci slobodu da raspolažu svojim novcem, a ako ih želite motivirati na štednju, učinite to mudro. I što je najvažnije, nemojte komplicirati proces financijskog obrazovanja; dijete ne bi trebalo formirati ideju da je novac težak i težak.

Savjet: sve radite s maksimalnom ljubaznošću i ljubavlju. Pokušajte sve to pretvoriti u igru ​​koju djeca jako vole. Ako se postupi pogrešno, osobito od strane bogatih roditelja, dijete može skrenuti s kolosijeka.

Mislim da ste vidjeli mnogo primjera gdje se u bogatim obiteljima djeca bore s ovisnostima ili jednostavno ne mogu pronaći svoje mjesto u životu. Opet, to je zbog nedostatka barijera. Naučite stvarati nepremostive prepreke za svoju djecu, a onda će razviti ispravan odnos prema novcu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki