Jedete li takvu hranu, brže ćete mršavjeti

Znanstvenici iz Nizozemske otkrili su da se ljudi brže site i unose manje kalorija kada moraju više žvakati hranu, objavio je Daily Mail. To pomaže u borbi s kilogramima i dovodi do .

Istraživanje

Volonteri u studiji dobili su četiri slična ručka – dva su klasificirana kao ultra-prerađena, a dva kao minimalno prerađena. Jedno jelo u svakoj kategoriji bilo je tvrđe i hrskavije, što je otežavalo brzo jelo.

Rezultati su pokazali da kada je ručak bio čvršće teksture, ljudi su unosili 26% manje kalorija jer hranu nisu mogli tako brzo progutati. Hrana za žvakanje poput pilećih prsa ima sličan učinak.

Pogledajte više:

“Već više od desetljeća imamo dokaze da ljudi koji biraju teksture koje ih potiču da jedu sporije, kao što je hrskavija, čvršća ili hrana koja se žvače, mogu unijeti manje kalorija, a da se osjećaju jednako sitima”, objasnio je. Profesor Kieran Ford iz Sveučilište Wageningen u Nizozemskoj.

U istraživanju je sudjelovalo 50 volontera. Tvrđa jela uključivala su kuhanu rižu umjesto pire krumpira, hrskavu salatu umjesto salate od kupusa, pileća prsa umjesto ribljih nuggetsa. Također su dostupni tvrda svježa jabuka umjesto konzerviranog mekog manga i gusti jogurt bez okusa umjesto aromatiziranog napitka od jogurta, kao i krupniji umaci od rajčice umjesto tartar umaka.

Pogledajte više:

Ručkovi su sadržavali istu količinu kalorija i bili su slično ocijenjeni zbog okusa. Ljudi su unosili manje kalorija – oko 300 kalorija manje – od tvrđih, hrskavijih ručkova jer su ih jeli manje. Čini se da je to zato što su morali više žvakati hranu prije nego što su je progutali. Time je prepolovljena ukupna stopa potrošnje proizvoda.

Najmanje kalorija – 483 uneseno je iz tvrde, minimalno obrađene hrane, a najviše – u prosjeku 790 iz meke i ultra-prerađene hrane, istaknuli su znanstvenici.

Izvor: BTA

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki