Zimi za vrtlara nema puno posla, pogotovo ako je otišao u grad da preživi zimu.
Povrća polako počinje ponestajati, što smanjuje količinu vitamina u organizmu.
Stoga iskusni vrtlari odlučuju započeti s klijanjem sjemena, uključujući ih u prehranu.
To omogućuje jačanje zdravlja i oslabljenog imuniteta tijekom jesenskih hladnoća.
Koje su prednosti proklijalog sjemena?
Prije svega, to je pravo skladište vitamina, antioksidansa, korisnih enzima i proteina.
Da biste pripremili sastav, samo pažljivo isperite odabrane sjemenke i namočite ih potrebno vrijeme – obično je dovoljno 5 sati. Za žitarice će trebati 12 sati.
Zatim ocijedite vodu i stavite zrna na vlažnu krpu. Čim klice dosegnu 5 cm duljine, možete jesti zelje.
Izrežite klice škarama – najvjerojatnije će sjeme dati još jednu malu žetvu. Ali to ovisi o sjemenu i uvjetima uzgoja.