Kako zamijeniti brašno i riješiti se glutena: Zdrave alternative

Kada težite zdravijem načinu života ili slijedite određena prehrambena ograničenja, zamjena tradicionalne brašnaste hrane zdravijim alternativama može biti ključni korak. Brašno, posebno rafinirano bijelo brašno, često je bogato ugljikohidratima i nedostaje mu bitnih nutrijenata. Srećom, postoje brojne alternativne namirnice koje ne samo da pružaju niz zdravstvenih dobrobiti, već i dodaju zanimljive okuse i teksture vašim obrocima—neke od dolje navedenih također su bez glutena.

Bademovo brašno

Bademovo brašno popularna je alternativa bez glutena koja vašim jelima daje orašasti okus. Bogato zdravim masnoćama, proteinima i vitaminima, bademovo brašno izvrstan je izbor za pečenje. Dobro funkcionira u receptima za muffine, palačinke i kekse, nudeći vlažnu i nježnu teksturu.

Više: Što je jako brašno

Kokosovo brašno

Kokosovo brašno još je jedna opcija bez glutena napravljena od osušenog kokosovog mesa. Ima puno vlakana, malo ugljikohidrata i daje suptilan okus kokosa. Zbog njegove visoke sposobnosti upijanja, možda će vam trebati manje kokosovog brašna u receptima od ostalih brašna. Izvrstan je za pripremu bezglutenskog kruha, palačinki pa čak i slanih jela.

Zobeno brašno

Zobene pahuljice su hrana od cjelovitog zrna koja se proizvodi mljevenjem cjelovitih zrna zobi. Sadrži beta-glukane koji mogu pomoći u snižavanju razine kolesterola. Zobene pahuljice su svestrane i mogu se koristiti u raznim receptima, kao što su palačinke, vafli i muffini. Daje gustu teksturu i blago sladak okus.

Više: Evo koje je brašno najbolje za vaše zdravlje

Brašno od kvinoje

Brašno od kvinoje je proteinski proizvod bez glutena napravljen od mljevenih sjemenki kvinoje. Ima blago orašast okus i bogat je esencijalnim aminokiselinama. Brašno od kvinoje pogodno je za pečenje jer daje laganu i pahuljastu teksturu. Odličan je izbor za bezglutenski kruh i kore za pizzu.

Brašno od slanutka

Također poznato kao besan ili gram brašno, brašno od slanutka bogato je proteinima i vlaknima. Ima blago orašasti okus i dobro se koristi u slanim jelima kao što su soca (vrsta palačinke), somuni te kao zgušnjivač juha i variva.

Više: Koje je brašno najzdravije i možemo bez brige raditi tjesteninu

Kaša od riže ili cvjetače

Za one koji žele smanjiti unos ugljikohidrata, cvjetača može biti svestrana zamjena. Riža od cvjetače i pire od cvjetače izvrsna su alternativa tradicionalnoj riži i pire krumpiru. Niskokalorične su, bogate hranjivim tvarima i mogu se začiniti kao nadopuna raznim jelima.

Uključivanje ovih zdravih alternativa brašnu u vašu prehranu ne samo da povećava nutritivnu vrijednost, već i otvara svijet raznolikih i okusnih mogućnosti. Eksperimentiranje s ovim zamjenama omogućuje vam da uživate u svojoj omiljenoj hrani bez grižnje savjesti, promičući uravnotežen i zdrav pristup prehrani.

Izvor: Healthline

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki