Nemamo pojma da hrana koju jedemo svaki dan stvara plinove u našem tijelu i da to nije sve.
Nutricionistica Gridina rekla je kako se nositi s nadutošću
“Razina plinova varira od osobe do osobe. Naši jedinstveni probavni sustavi, crijevne bakterije, razine enzima i osjetljivost igraju ulogu u određivanju naše reakcije na različitu hranu,” rekao je nutricionist Sas Parsad.
Otkriva koje namirnice povećavaju stvaranje plinova i kako ih izbjeći.
Ovo su namirnice koje intenzivnije izazivaju plinove:
Jabuke, kruške i lubenice
Voćni šećer, fruktoza, kod nekih ljudi može izazvati pojačanu nadutost i prekomjerno stvaranje plinova. Ali i za to postoji rješenje!
Pokušajte smanjiti veličinu porcija, što pomaže smanjiti ukupno opterećenje probavnog sustava fruktozom. Marelice, breskve, šljive i ananas izvrsne su zamjene.
Zašto bi žene trebale jesti suhe šljive
Riba i krumpirići
Pržena hrana poput ribe i krumpirića, kao i druga masna hrana – slatkiši, čokolade i masni mesni proizvodi mogu uzrokovati probavne probleme.
“Masnoj hrani treba više vremena da se razgradi u želucu i tankom crijevu nego drugim nutrijentima poput ugljikohidrata i proteina”, ističe nutricionistica.
Mlijeko
Kravlje mlijeko kod nekih ljudi može izazvati nadutost, a sve zbog laktoze.
Neki ljudi su intolerantni na laktozu, što znači da im nedostaje dovoljno laktaze, što dovodi do fermentacije laktoze pod utjecajem crijevnih bakterija te plinova i nadutosti, objašnjava nutricionistica.
Umjetni zaslađivači
Od proteinskih prahova, gaziranih pića i žitarica, do nemasnog jogurta (mast se zamjenjuje šećerom ili zaslađivačem), zaslađivači se pojavljuju posvuda.
Neki se zaslađivači ne apsorbiraju dobro u tankom crijevu i mogu dospjeti u debelo crijevo, a da se ne razgrade, uzrokujući probleme s probavom, kaže nutricionistica.
Zašto su Japanci mršavi, bez bora i dožive duboku starost?
Govedina
Govedina i crveno meso općenito sadrže aminokiseline koje sadrže sumpor.
“Ovi spojevi, osobito plin vodikov sulfid, mogu doprinijeti nadutosti kod nekih ljudi.
Povrće s visokim udjelom sumpora, poput brokule i cvjetače, također može povećati proizvodnju sumpornog plina u kombinaciji s hranom bogatom bjelančevinama, ističe nutricionistica te savjetuje izbjegavanje zajedničkog konzumiranja ovih namirnica./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!