Što odjenuti kada sjednete voziti zimi i što je zabranjeno iz sigurnosnih razloga

Za zimsku vožnju vrlo je važan odabir prave odjeće i obuće. Stoga moramo izbjegavati nošenje debele odjeće, jer sigurnosni pojas ne prianja dobro uz tijelo, dok njegov vodoravni dio ide preko trbuha, a ne preko zdjelice, kako je ispravno. U tim slučajevima riskiramo ozljede raznih organa kao što su jetra, slezena i crijeva te unutarnje krvarenje ako se naše vozilo sudari ili čak ako naglo zakočimo. Tešku odjeću ne bi smjeli nositi ni putnici koji će se susresti sa sličnim problemima kao i vozač, a posebno su u tim slučajevima izložena djeca jer njihova mala tijela mogu skliznuti ispod olabavljenog sigurnosnog pojasa ako su odjevena u debele jakne, patosnice i sl. .

Praktično rješenje da se ne smrznemo u hladnom automobilu je otvoriti kaput ili jaknu i staviti je preko sigurnosnog pojasa kako bi dobro pristajala uz naše tijelo. Čim se putnička kabina zagrije, možemo skinuti tešku odjeću i potpuno sigurno nastaviti put.

Kape i rukavice
Vozač općenito mora izbjegavati sve što negativno utječe na njegovo kretanje i ograničava njegovu vidljivost. U tom kontekstu zabranjene su kape koje se spuštaju do očiju i pokrivaju uši, tako da ne možemo lako osjetiti zvukove kretanja i prometa (npr. motocikl koji nas sprema prestići). Isto se naravno odnosi i na duge šalove, koji se znaju zapetljati u volan, ali i na debele rukavice, jer one ne propuštaju osjećaj ceste kroz ruke vozača. Alternativno možemo nositi toplu kapu ili džokej, pulover s dolčevitom za zaštitu vrata i tanke rukavice, prikladne za vožnju.

Bez čizama
Vozačev zimski dress code upotpunjen je njegovim cipelama. Čizme i cipele s debelim potplatima i glomaznim potpeticama otežavaju vožnju i brzo rukovanje pedalama u kritičnom trenutku, npr. ako trebamo naglo zakočiti. Ispravno rješenje je imati u automobilu i koristiti prikladnu obuću u vožnji, poput sportske obuće i tenisica, te je promijeniti u težu kada treba izaći iz vozila i prošetati ulicom.

ieidiseis.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki