Dijete još nije progovorilo. Što uraditi?

Ne postoji određeno vrijeme kada dijete počinje govoriti.

Neki brbljaju rečenice godinu dana, dok drugi šute do 3-4 godine, izazivajući zabrinutost kod majki, očeva, baka i djedova. Što roditelji trebaju učiniti da beba to učini ranije?

Stručnjak internetska publikacija “Belnovosti” o pitanjima odgoja djece, perinatalna psihologinja i majka 9 djece Alesya Lavrienko govori o tome što trebate učiniti kako bi vaše dijete brže progovorilo.

Kad se mlade majke sretnu na igralištima, u ambulanti, na “maminim” forumima na internetu, jedna od omiljenih tema je ono što ja zovem “tema vještina”.

Pričamo jedni drugima na što smo ponosni. I tijekom ovog razdoblja života, uspjesi i postignuća naše male djece izvor su našeg ponosa. Što mogu učiniti.

dijete
Fotografija: Pixabay

“A moji su jučer napravili prvi korak.”

“A moja već sama oblači tajice.”

“A moji blizanci koriste vilicu i nož.”

A posebna točka u razvoju našeg djeteta je njegov govor. Uostalom, upravo je to ono što čovjeka čini čovjekom. Njegov artikulirani govor, što je znak razvoja mozga.

A kada vam jedna od prijateljica kaže da njezina jednoipolgodišnja beba već izgovara ne samo riječi “mama”, “tata”, već i svoju baku zove po patronimu, što kod svih izaziva nježnost osim kod same bake. , a vaše čak i s Ako teško razlikujete „Vau-vau“ od „Mu-mu“, onda vas ne mogu umiriti nikakva psihoterapijska upozorenja da su sva djeca različita.

Stoga vam nudim nekoliko jednostavnih načina za razvoj govora vašeg djeteta.

1. Razgovarajte sa svojim djetetom

Razgovarajte s njim od njegova rođenja. Nazovite ga imenom, razgovarajte s njim, recite mu što radite. Nema potrebe da mislite da ako vaša beba ne govori, onda vi trebate šutjeti. To je potpuno pogrešan pristup, koji vrlo negativno utječe na razvoj ne samo govora, već i djetetovog mozga.

U povijesti je poznat slučaj kada je rimski car Fridrih II, želeći saznati kojim će jezikom govoriti bebe ako s njima ne razgovarate, dodijelio im gluhonijeme dojilje. Osim toga, zabranio im je da se smiješe na svoje optužbe. Trebalo ih je samo nahraniti, okupati i presvući. Kao rezultat toga, bebe ne samo da nisu govorile nikakvim zemaljskim jezikom, već su umrle prije nego što su navršile 3-4 godine, jer su bez komunikacije i ljubavi zastale u svom razvoju i umrle.

2. Pričajte mu priče

Najjednostavnije bajke koje se vrlo lako pamte: “Koka Rjaba”, “Kolobok”, “Maša i medvjed” idealan su alat za proširenje djetetovog vokabulara i maminog pamćenja… Pričajte ih kad ljuljate bebu, kod hranjenja. , kada ga oblačite ili nosite u kolica

I doći će dan kada će vaša beba izrecitirati “Repu” od početka do kraja napamet. Jedan od mojih sinova je u dobi od 4 godine napamet reprodukovao Tolstojeve priče: “Skok”, “Morski pas”, “Djevojčica i gljive”. Suprug i ja smo iz radoznalosti čak uzeli knjigu i pregledali je – slaganje je bilo gotovo stopostotno.

3. Čitajte dječje pjesme

Agnia Barto, Samuil Marshak, Korney Chukovsky – to su autori koje bi svaki roditelj dobro naučio napamet, tim više što su njihove pjesme vrlo jednostavne i vrlo lako pamtljive. Sjećate se: “Gazdarica je napustila zeku…”?

“Ili mi je zazvonio telefon”? Samo iz ove pjesmice dijete će naučiti toliko riječi koje označavaju životinje da će za 10 godina dobiti dobru ocjenu iz biologije.

4. Gledajte slikovnice

Dok beba još ne može imenovati predmete, neka pokaže na njih. Kupite knjige s dobrim slikama i zamolite dijete da pokaže: Gdje je auto? Gdje je avion?

I uvjeravam vas, iznenadit ćete se kolikim vokabularom vaše dijete raspolaže. Da, još je pasivno, odnosno dijete još ne izgovara te riječi. Ali on ih može čuti i zna što znače. I to samo za sada. S vremenom ćete mu pokazati istu knjigu, postavljajući samo jedno pitanje: “Što je ovo? I beba će vam rado odgovoriti.

5. Birajte literaturu i audio knjige prema dobi djeteta

Ponekad možete čuti mišljenje da ako djetetu čitate klasična književna djela, ono ih lako može slušati i percipirati. Možda je ovo istina. Ali bojim se da se s istim uspjehom djetetu mogu prikazati neka remek-djela kineske srednjovjekovne književnosti na izvornom jeziku.

Da, dijete će slušati jednu od opcija za bijeli šum. A možda je čak i dobro zaspati pod njima. Ali ako želimo da dijete ne samo sluša tok zvukova, već i da iz njega identificira poznate riječi i rečenice, onda je bolje učiniti bez ovih eksperimenata koji su osmišljeni da obrazuju genija. Koristite jednostavne bajke, jednostavne riječi, kratke rečenice. I beba će uskoro početi govoriti pomoću tih riječi i rečenica.

Ove jednostavne tehnike o kojima sam vam govorila u potpunosti su u mogućnosti svake majke, a vi ne morate biti guru pedagogije ili lingvistike. Čak ni visoko obrazovanje ovdje nije potrebno.

Glavna stvar je ljubav, osmijeh i malo vaše želje. I onda će vam sve uspjeti.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki