Skvalan hidratizira i štiti od kancerogenih tvari

Skvalan je rafinirano ulje koje se koristi u proizvodima za njegu kože kao ovlaživač, pruža hidrataciju i ima protuupalni učinak koji pomaže kod problema kao što su akne i ekcem. Također je prirodni antioksidans koji ima antitumorska svojstva koja štite kožu od kancerogenih tvari.

Skvalan je zapravo hidrogenizirani i stabilniji spoj skvalena. Skvalen je prirodna komponenta masti koža, također se nalazi u životinjama i nekim biljkama. Skvalen je nestabilan i brzo oksidira, što ga ne čini prikladnim sastojkom u kozmetici. Nakon hidrogenacije skvalena dobiva se skvalen koji je stabilan, kompatibilan s kožom, lagan na dodir i neprimjetan.

Jetra morskog psa je bogata skvalenom, što dovodi do njihovog ilegalnog hvatanja i korištenja za ekstrakciju ovog sastojka. Ovo nije održiva i ekološki prihvatljiva metoda. Postoji i etičnija metoda ekstrakcije skvalena i to iz alternativnih biljnih izvora kao što su masline, šećerna trska, rižine mekinje i pšenične klice.

U njezi kože, skvalan ima širok učinak, povećavajući hidratacijuzadržavajući vlagu u njoj, čineći kožu živahnijom i zdravijom. Antioksidativno djelovanje ovo ulje pomaže u borbi protiv slobodnih radikala koji mogu ubrzati proces starenja. Prema istraživanjima, skvalan ima i detoksikacijski učinak. Redovita uporaba ulja također može povećati proizvodnju kolagena, što čini kožu zategnutijom. Preporuča se nanošenje ulja nakon korištenja seruma i tonika. Skvalan ima laganu i svilenkastu strukturu, lako se upija u kožu, bez začepljenja pora. Njegova protuupalna svojstva pomažu u smanjenju crvenila i oteklina kod akni, pa čak i kod drugih stanja kože poput ekcema, psorijaze, dermatitisa i rozaceje.

Skvalan ima prirodnu hidratantni faktoršto može biti odlično za kosu. Hidratacija kose može pomoći u povećanju sjaja i spriječiti ispucale vrhove i vrhove. Kosa ima svoja prirodna ulja. Ipak, šteta uzrokovana vremenom, godinama, prehranom i vrućinom može isušiti kosu. Skvalan može popraviti kosu i zaštititi kosu od daljnjeg oštećenja. Potrebno je samo nekoliko kapi ulja nanijeti na kosu prije ispiranja.

Sam po sebi skvalan je siguran, ali treba obratiti pozornost i na ostale sastojke u kozmetičkim proizvodima. Mirisi, konzervansi i bojila uobičajeni su čimbenici koji mogu biti okidač za ljude koji imaju alergijski kontaktni dermatitis, ekcem ili osjetljivu kožu. Dok skvalan ne začepljuje pore, ako se kombinira s drugim uljima u proizvodima, može uzrokovati začepljene pore i izbijanje akni. Skvalan vrlo dobro reagira u kombinaciji s retinolštiteći od isušujućih svojstava retinola.

Izvori:

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki