Krastavac, kao i salamura od rajčice, sadrži veliku količinu organskih kiselina.
Kada se zagrijavaju, ove “komponente” nagrizaju kamenac, pa čak i hrđu.
Sada, naoružani ovim znanjem, sami možete odgovoriti na pitanje za što je koristan sadržaj limenki konzervi.
Odgovor je očit: tekućina se može koristiti, na primjer, za čišćenje kuhala za vodu.
Stoga ne biste trebali žuriti s izlijevanjem tekućine nakon pripreme pripravaka.
Umjesto toga, procijedite salamuru kroz sito kako biste uklonili sve komadiće povrća i začina, a zatim je ulijte u kuhalo za vodu.
Posudu stavite na štednjak i uključite vatru da sadržaj prokuha – nakon prvog kuhanja primijetit ćete da ima znatno manje naslaga kamenca.
No, nećemo vas zavarati – salamuru možete pronaći i druge namjene, pogotovo nakon novogodišnjih praznika, a kuhalo za vodu možete očistiti i limunskom kiselinom koja će se još bolje nositi s tim zadatkom.
Ranije smo govorili o tome zašto biste trebali dodati maslac u boršč.