4 grube pogreške u vrtu koje svi rade u jesen

U jesen se većina vrtlara usredotočuje na “zatvaranje sezone”, berbu, zadovoljavanje posljednjih proizvoda i pripremu tla za hladne mjesece. Ali u žurbi se propuštaju mnoge stvari koje mogu pokvariti vašu sljedeću sezonu. Evo najgorih pogrešaka koje se često čine.

1. Ostavljate pokvareno voće i povrće u vrtu

Ne ostavljajte pokvareno povrće i voće da trune u vrtu u nadi da će se sljedeće godine pretvoriti u kompost. To se neće dogoditi. Najmanji je problem što truli ostaci privlače svakojake štetočine. Stoga je temeljito čišćenje dvorišta obavezno.

2. Više ne plijeviš

Nakon što su se cijelo ljeto borili s korovom, većina je vrtlara spremna napustiti ovaj nezahvalan posao kada se urod požnje. Međutim, to nije dobra ideja. Nažalost, u jesen sjeme većine korova sazrijeva i vjetar ga raznosi po vrtu. A to znači da ćete sljedeće godine morati voditi još žešću bitku sa “zelenim osvajačima”.

Pogledajte više:

3. Niste posadili proljetno cvijeće

Ako želite elegantne cvjetne gredice već u ožujku-travnju, u jesen u vrt posadite tulipane, šafrane, narcise, muskarije, zumbule. Lukovice prvog proljetnog cvijeća trebaju dugo ostati u tlu kako bi se pripremile za rast. Proljetne lukovice obično se sade krajem rujna – početkom listopada.

4. Prerano ste orezali grmove

Rezidbom se potiče rast novih izdanaka u biljkama. Zato je potrebno pravilno odrediti vrijeme rezidbe. U jesen se obično rade dvije vrste rezidbe – sanitarna i formativna. Tijekom sanitarne rezidbe uklanjaju se sve slomljene, bolesne, osušene i isprepletene grane. Formativno obrezivanje osmišljeno je za održavanje oblika grma i poticanje rasta bočnih izdanaka.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki