Najbolje vrijeme za spavanje – za odmor i oporavak

Kada je najbolje vrijeme za spavanje?

Najbolji sati za spavanje su od 22:00 do 2:00 ujutro. Preporuča se otići u krevet najkasnije do 23 sata. Melatonin, hormon odgovoran za san, počinje se proizvoditi dva sata prije uobičajenog odlaska na spavanje, oko 21:00. Najveća koncentracija mu se događa usred noći, oko ponoći do 2 sata, a do 4-5 ujutro razina melatonina u krvi opada. Za njegovu sintezu potrebna je tama. S njegovim nedostatkom u organizmu dolazi do ozbiljnih poremećaja u endokrinom, neurogenom i vegetativnom sustavu.

Stoga se sati adekvatnog sna javljaju između 22:00 i 5:00 ujutro. Bez obzira na to u koje vrijeme osoba odlazi u krevet, trajanje noćnog sna trebalo bi biti oko 8 sati.

Najbolji i najgori položaji za spavanje za leđa, trbuh i pluća

Koliko sati sna vam je potrebno?

Za dovoljno sna odrasloj osobi treba oko osam sati, točnije 7 sati i 40 minuta. Ovo vrijeme je dovoljno da se tijelo oporavi i ukloni otpadne tvari od prošlog dana. Ako spavate 5 sati dnevno, to dovodi do ozbiljnog poremećaja u radu hormonskog sustava, što može uzrokovati depresiju, debljanje, kolaps reproduktivnog sustava itd. prekomjerno spavanje dulje od 10 sati dnevno povećava rizik od razvoja bolesti i psihičkih poremećaja.

Ova 4 načina spavanja mogu vam pomoći da živite dulje

Može li se spavati danju?

Da bi dnevno drijemanje bilo korisno, možete spavati samo pola sata. Za to vrijeme tijelo će se napuniti energijom i oporaviti. Najbolje vrijeme za dnevno spavanje je podne: između 13 i 15 sati.

Kratko drijemanje od pola sata tijekom dana dobro je za vaše zdravlje. Pozitivno djeluje na pamćenje, popravlja raspoloženje i liječi cijeli organizam.

Kako se pripremiti za spavanje?

Ako imate problema s uspavljivanjem, možete pomoći svom tijelu da prilagodi svoje cirkadijalne ritmove čak i bez pomoći lijekova. Uz pravilnu higijenu spavanja, ritmovi se mogu vratiti.

• Morate imati točno određeno vrijeme za spavanje kako bi se vaše tijelo naviklo na proizvodnju hormona spavanja u određeno vrijeme.

• Soba treba biti potpuno mračna.

• Prije spavanja treba prozračiti prostoriju. Optimalna temperatura zraka je 18 stupnjeva.

• Večera ne smije biti preteška i najkasnije 3 sata prije odlaska na spavanje, jer tijekom sna tijelo usporava proces probave hrane.

• Preporuča se prestati koristiti gadgete dva sata prije spavanja.

• Ne biste se trebali baviti aktivnim aktivnostima, poput aktivnog bavljenja sportom kasno navečer, jer to također ometa proizvodnju hormona sna.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki