Pogreške roditelja zbog kojih se dijete loše ponaša

Ako se zovete Roditelj, onda ste uvijek spremni na činjenicu da histerija vašeg malog anđela nema određeno vrijeme i mjesto, i općenito, nema razloga.

Može početi bilo gdje, bilo kada i iz bilo kojeg razloga.

Što učiniti s tom histerijom, a također i zašto se najčešće javlja, govori stručnjakinja mrežne publikacije BelNovosti, pedijatrica Elena Korneva.

Morat ću početi s plakanjem. Da, isti onaj plač koji je evolucija priskrbila bebi kad ju je poslala na putovanje porođajnim kanalom (sjećate li se tog prvog plača?). Zahvaljujući njemu dijete koje ne može zadovoljiti svoje osnovne potrebe opstaje na ovom svijetu.

Znate li uopće da je plač jedan od najiritantnijih zvukova za čovjeka? I zato tako brzo naučite razlikovati i eliminirati potrebe bebe.

djece
Fotografija: Pixabay

Ali beba raste, a onda se jednog dana u njegovom svijetu pojave događaji na koje beba ne zna kako reagirati. Na primjer, nepoznata me žena potapšala po obrazu. Dijete, ne shvaćajući kako na to ispravno reagirati, počinje plakati, još uvijek oklijevajući, dok u isto vrijeme pažljivo promatra vašu reakciju.

A vi ste reagirali, jurnuli na bebu, zgrabili je u naručje, pritisnuli, mazili, dali mu dudu i izveli još milijun nemirnih (!) radnji. Mali mozak razumije – sve sam dobro napravio, trebao sam plakati! I u sljedećoj slično neshvatljivoj situaciji, bilo da je riječ o strancu ili odbijanju primanja zanimljivog predmeta, ili općenito o nespretnom, ali ne snažnom padu, plač počinje sigurnije i brže. I ovdje ćete svojim djelovanjem učvrstiti i potvrditi ispravnost reakcije na podražaj. Žurite što brže možete, umirujete, aktivno odvraćate pažnju (“Vidi, kakav je pas pobjegao”, “Vidi što imam ovdje”) ili dajte dojilje.

Odnosno, da ga uvelike pojednostavimo, upravo ste stvorili i konsolidirali mehanizam prve histerije, dajući bebi do znanja da uz njegovu pomoć možete dobiti sve što želite.

A rezultat nije dugo čekao, sada za svaku radnju koja je protiv želja bebe, počinjete dobivati ​​sve življu i izraženiju histeriju.

Vi ste odrasla osoba i savršeno dobro razumijete da u trenutku kada histerija započne, beba ne osjeća glad / hladnoću / značajnu nelagodu i bol! Ali što brže letite do bebe s uvjeravanjima i smetnjama, to čvršće učvršćujete ovaj začarani krug.

djece

Još jednom, ne govorimo o situacijama u kojima su zahvaćene osnovne potrebe djeteta. Govorimo o PRVIM znakovima formiranja budućih energičnih, vedrih i teatralnih histerija.

No, sada dolazimo do najvažnijeg – što učiniti dok se taj mehanizam još formira i nije konsolidiran?

Usput, rad s već formiranim napadima bijesa djece od 2-3 godine je složeniji i temelji se na drugačijim principima. A ako treba, napisat ću zaseban post.

No, dok beba još nije proslavila prvi rođendan, budući tantrumi tek su u povojima. Požurite uhvatiti ovaj trenutak! Nemojte propustiti njegove prve znakove.

Radnje u takvoj situaciji trebale bi biti bezobrazno jednostavne – SAMOUvjereno ignoriranje!

To jest, vi ste APSOLUTNO mirni i uvjereni da je s bebom sve u redu i da ima resursa da se SAMOSTALNO nosi sa svojim problemima. ZRAČITE povjerenjem u sigurnost onoga što se događa za bebu.

Zapamtite da beba u početku niti ne reagira toliko koliko pažljivo prati vašu reakciju na njegove probleme. A ako je mama mirna i samouvjerena, onda nema razloga za plakanje.

Još jednom – smirenost i povjerenje, a ne hladno neznanje i ravnodušnost! Dijete već može lako identificirati ova dva stanja.

Ne prepuštate svoje dijete njegovoj sudbini, već ignorirate prve nesigurne znakove histerije.

Upamtite da u prvim fazama vaše izbirljive “ometanja i mamljenja” UVIJEK održavaju histeriju!

Razumijete da govorimo samo o sprječavanju formiranja algoritma za jednostavne nepatološke (ne zahtijevaju intervenciju odgovarajućih stručnjaka) histerije djetinjstva? Iako, krišom ću napomenuti da je SAMOUvjereno ignoriranje izuzetno korisna i potrebna stvar u majčinstvu.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki