5 grešaka koje radite s biljnim mlijekom koje pijete

Biljna mlijeka stekla su veliku popularnost kao izvrsna alternativa za one koji žele izbjeći kravlje mlijeko.

Na tržištu sada možete pronaći niz opcija kao što su bademovo ili kokosovo mlijeko i slijediti više biljnu prehranu. Ipak, potrebno je biti svjestan nekih nutricionističkih pogrešaka koje se mogu dogoditi kada ih uključite u svoju prehranu. Izbjegavanjem ovih pogrešaka osigurat ćete da konzumacija biljnog mlijeka značajno pridonosi uravnoteženoj i hranjivoj prehrani.

1. Ne provjeravate etiketu za dodane sastojke

Biljno mlijeko može sadržavati dodatne sastojke kao što su zaslađivači, arome ili konzervansi. Za minimalno prerađene opcije, važno je čitati etikete biljnog mlijeka koje ste odlučili konzumirati kako biste kupili ono s najmanje aditiva. Kada slijedite vegetarijansku prehranu, trebali biste naučiti izbjegavati biljne proizvode sa štetnim dodacima. Na primjer, mnoga biljna mlijeka sadrže zaslađivače, pa ako pokušavate održati ili smršavjeti trebali biste izbjegavati dodane šećere.

Biljno mlijeko, posebno mlijeko s okusom, također može sadržavati velike količine dodanih šećera, što može negativno utjecati na vaše zdravlje. Odabir nezaslađenih varijanti ili onih s minimalnim dodanim šećerom općenito je bolji izbor.

2. Pretpostavljate da je to zamjena za mlijeko

Važno je napomenuti da biljno mlijeko možda nema isti nutritivni profil kao mlijeko proizvedeno od mlijeka. Biljno mlijeko može biti odlična alternativa za osobe s intolerancijom na laktozu ili one koji vode veganski način života. Međutim, hranjive tvari poput kalcija, vitamina D i vitamina B12 trebale bi dolaziti iz drugih prehrambenih izvora. Dobivanje ovih dodatnih izvora hranjivih tvari ključno je za održavanje optimalnog zdravlja i ne biste trebali pretpostaviti da ih dobivate iz mlijeka biljnog podrijetla.

3. Zanemarujete sadržaj proteina

Usporedite li sadržaj bjelančevina u kravljem mlijeku i mlijeku biljnog podrijetla, kravlje mlijeko je očiti pobjednik. Samo sojino mlijeko ima više proteina od kravljeg. Sadržaj bjelančevina u kravljem mlijeku je oko 30 g/kg. S druge strane, ističe se sojino mlijeko s prosječnih 40 g/kg proteina. Slijedi ga badem s udjelom proteina od oko 10 g/kg.

Međutim, važno je napomenuti da druge biljne opcije kao što su kokosovo mlijeko i rižino mlijeko imaju znatno niže razine proteina, u rasponu između 1-3g/kg. Stoga obratite pozornost na ovu činjenicu kako biste dobili dovoljno proteina iz drugih izvora. Na primjer, uključivanje mahunarki, tofua, orašastih plodova i sjemenki u obroke pomaže u održavanju optimalnog unosa proteina.

4. Ne konzumirate obogaćena biljna mlijeka

Mnoga biljna mlijeka, poput onih napravljenih od orašastih plodova ili žitarica, možda neće prirodno osigurati sve bitne hranjive tvari koje vaše tijelo treba. To uključuje kalcij, vitamin D i vitamin B12. Stoga je važno potražiti obogaćenu vrstu mlijeka obogaćenu ovim važnim nutrijentima.

5. Ne birate ono što vam odgovara

Iako je bademovo mlijeko možda najpopularnije biljno mlijeko, postoji širok izbor alternativnih prijedloga. Sojino, zobeno i kokosovo mlijeko samo su neki od primjera. Svaka vrsta nudi jedinstveni nutritivni profil, pa se isplati odabrati onu koja uključuje hranjive sastojke koji su vam potrebni. Eksperimentiranje s različitim biljnim mlijekom dodaje raznolikost i osigurava dobro zaokružen unos hranjivih tvari.

Uključivanje biljnog mlijeka u prehranu je zdravija opcija, no važno je izbjegavati gore navedene pogreške u prehrani. Provjerom popisa sastojaka, odabirom obogaćenih varijanti, uzimanjem u obzir unosa proteina, upravljanjem potrošnjom kalorija, diverzifikacijom izvora i vođenjem računa o aditivima, možete maksimalno povećati prehrambene prednosti biljnog mlijeka.

oblik.gr

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki