Određena hrana i piće, kao i vrijeme kombiniranja njihove konzumacije s određenom vrstom lijekova, mogu izazvati višestruke komplikacije.
Jeste li se ikada zapitali mijenja li vaša prehrana učinkovitost lijekova?
Kako ne odmrzavati meso
Ako je tako, onda ste u pravu, jer pijenje lijeka s toplim napitkom, na primjer, može čak promijeniti način na koji lijek djeluje i može ugroziti vaše zdravlje.
Osim toga, na neke lijekove i njihovo djelovanje može utjecati i hrana koju jedete u tom razdoblju, a sve važne informacije o tome očekuju vas ovdje.
Vrste interakcija hrane i lijekova
“Interakcije hrane i lijekova obično se događaju kroz tri različite vrste mehanizama”, kaže dr. Ronald Strahm, direktor New York Centra za zdravlje i medicinu.
Dodaje da hrana može povećati brzinu ili opseg apsorpcije lijeka, smanjiti brzinu ili opseg apsorpcije ili imati izravan farmakološki učinak.
Antibiotici / kisela hrana i mliječni proizvodi
Kisela hrana i pića s kofeinom mogu smanjiti učinkovitost antibiotika poput penicilina.
Ako uzimate penicilin, jedite kiselu hranu, uključujući meso, perad, kavu, kukuruzni sirup i šećer, jedan sat prije ili dva sata nakon uzimanja lijeka.
Kinoloni, klasa antibiotika uključujući ciprofloksacin, levofloksacin i druge, mogu se uzimati na prazan želudac ili s hranom.
Međutim, istodobna konzumacija mliječnih proizvoda smanjuje njihovu učinkovitost. Pričekajte dva sata prije i nakon uzimanja ovih antibiotika ako želite jesti mliječne proizvode.
Za vrijeme vrućina izbjegavajte meso i slanu hranu
Antidepresivi / sir, soja umak
Preskočite sir ako ste na inhibitorima monoaminooksidaze. Ovi lijekovi se koriste za liječenje depresije i anksioznih poremećaja i mogu reagirati na hranu bogatu tiraminom, koji se nalazi u zrelim sirevima.
Miješanje inhibitora monoaminooksidaze s hranom koja sadrži tiramin, poput sira ili fermentirane i kisele hrane, može povisiti krvni tlak do opasnih razina.
Druge namirnice bogate tiraminom uključuju soja umak, tofu, miso, grah, kiseli kupus, alkohol, avokado, banane, ekstrakte kvasca i grožđice.
Antikoagulansi / riblje ulje, špinat
Antikoagulansi poput varfarina sprječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Neke namirnice smanjuju njihovu učinkovitost, dok druge produljuju vrijeme zgrušavanja i povećavaju rizik od krvarenja.
“Riblje ulje je, na primjer, zdravo za srce, ali je i blagi antikoagulans”, kaže David G. Edelson, profesor kliničke medicine na Albert Einstein College of Medicine u New Yorku.
S druge strane, tamnozeleno lisnato povrće i druga hrana koja sadrži vitamin K može povećati zgrušavanje, stoga ograničite ili izbjegavajte špinat, brokulu, kelj i kupus.
Nokti odaju zdravstvene probleme, evo što morate znati gledajući ih
Statini / sok od grejpa i naranče
Jedite bobičasto ili drugo voće umjesto jutarnjeg grejpa ako uzimate lijekove za snižavanje kolesterola koji se nazivaju statini.
Pijenje soka od grejpa tijekom uzimanja statina uzrokuje nakupljanje lijeka u tijelu. Grejp usporava razgradnju lijeka, što dovodi do viših razina i raznih zdravstvenih problema.
Naranče mogu imati sličan učinak. Može doći do oštećenja jetre i, u rijetkim slučajevima, ozbiljnog oštećenja bubrega i mišića.
ACE inhibitori/zamjene za sol
Ako uzimate inhibitore angiotenzin-konvertirajućeg enzima za snižavanje krvnog tlaka, možda ćete također morati koristiti kalijeve soli kao zamjenu za natrij.
Problem je u tome što ACE inhibitori također uzrokuju zadržavanje kalija u tijelu. To stvara visoke razine kalija koje potencijalno mogu dovesti do srčane aritmije.
Sve droge/alkohol
Alkohol je jedna od najgorih stvari koju možete kombinirati s lijekovima na mnogo načina.
Antifungalni lijekovi burno reagiraju s alkoholom. Ova kombinacija može izazvati mučninu, grčeve u želucu, glavobolju i crvenilo. Za većinu lijekova najbolje je suzdržati se od alkohola i drugih lijekova./Zdrave.to
Lajkajte zdrave.to i na Facebooku gdje ćete pronaći još puno korisnih i zanimljivih stvari!