Zašto vaša mačka svrbi? Buhe možda nisu jedini uzrok

Ako primijetite da se vaš krzneni ljubimac bijesno češe šapom sa zavidnom redovitošću, nemojte žuriti u veterinarsku apoteku po lijek protiv buha – možda problem uopće nisu paraziti.

U ovom ćete članku pronaći odgovor na pitanje zašto mačka ima nepodnošljivu želju za češanjem.

Suha koža

Suhi zrak čest je problem stanovnika mnogih stanova, što rezultira suhom kožom i svrbežom. Ovi se fenomeni mogu primijetiti i kod ljudi i kod životinja.

Zbog nelagode mačka se može češati ili lizati dok se koža ne ošteti.

Mačka
Fotografija: © Belnovosti

Alergija

Ako ste sigurni u vlagu, razmislite o alergiji. Najčešće u ovom slučaju mačke grebu lice, uši i gornji dio tijela.

Nažalost, neće biti moguće riješiti problem bez identificiranja alergena – vaš zadatak je ili eliminirati ga iz života vašeg ljubimca ili odabrati odgovarajući tretman koji će smanjiti njegov učinak.

Krpelji

Svrbež je jedan od znakova demodikoze ili drugih potkožnih grinja. Testovi će vam pomoći potvrditi ili opovrgnuti ovu pretpostavku.

U tom slučaju mačka se u pravilu prvo češe (liže) po leđima, trbuhu, a tek onda po licu.

Na kraju, iako ne tako česti, ali ipak česti čimbenici koji mogu izazvati neukrotivi “svrbež” su endokrine bolesti, prhut, pa čak i stres. Kako biste svojoj mački što prije pomogli, odmah otiđite veterinaru.

Prethodno su BelNovosti rekli kako shvatiti da je mačka progutala nejestivi predmet.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki