Je li moguće imati kućnog ljubimca pod odgovornošću djeteta: evo što o tome kažu veterinari

Koliko se roditelja odlučuje za kućnog ljubimca nakon nagovaranja djece, obećanja da će prošetati psa i počistiti za mačkom.

Pozivamo vas da razgovaramo o sličnoj situaciji kada odrasli uzimaju kućnog ljubimca pod odgovornost djeteta, odnosno da dobijemo odgovore na pitanja može li se dijete nositi s takvom odgovornošću i što roditelji trebaju učiniti.

Možda je vrijedno započeti s činjenicom da djeca i odrasli imaju različite ideje o odgovornosti, jer je to vrlo složen proces koji uglavnom ovisi o dva čimbenika – sazrijevanju određenih moždanih struktura i odgoju.

Ako uzmemo prosječne pokazatelje, osoba počinje u potpunosti shvaćati što je odgovornost tek u dobi od 20 godina.

Evo odgovora – dijete jednostavno nije u stanju nositi se s odgovornošću za životinju, jer je to za njegov mozak nemoguć zadatak.

Ljubimac
Fotografija: © Belnovosti

Stoga je zaključak jednostavan – odgovornost za ljubimca u potpunosti snose odrasli, a ako je životinja ozlijeđena, onda je kriv roditelj.

Prvo, jer je previdio i dopustio takvu situaciju, a drugo, jer dijete nije naučio kako sigurno postupati s našom manjom braćom.

Zaključujemo: ako vaš sin ili kći traže životinju, razmislite o tome možete li se sami brinuti o tome – uostalom, uloga pomoćnika u ovoj situaciji nije dodijeljena odrasloj osobi, već djetetu.

Ranije smo razgovarali o tome kako naučiti dijete da opere ruke.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki