Mali gurman za novogodišnjim stolom

Raznolik, lijepo uređen novogodišnji stol jedan je od najvažnijih ukrasa blagdana. I upravo na ovaj praznik pokušavamo pripremiti samo najukusnija i najdraža jela, povremeno dodajući nekoliko novih salata, pokušavajući iznenaditi goste.
Za neke praznik nije potpun bez obiteljskog recepta, drugi se trude ugoditi gostima „prekomorskim“ delicijama, no ipak će poseban stav prema blagdanskom stolu imati samo roditelji male djece. Za djecu koja nisu navršila 5-6 godina potrebno je pripremiti poseban dječji novogodišnji jelovnik.

Već odavno nikome nije tajna da je upravo nakon novogodišnjih i božićnih blagdana primjetan porast pacijenata na zaraznim odjelima bolnice, a posebno je žalosno što taj postotak pogađa i malu djecu.

Kako bi se spriječile takve situacije, potrebno je vrlo pažljivo provjeriti svježinu kupljenih proizvoda, a ne kupovati u sumnjivim supermarketima i malim trgovinama gdje je roba u pravilu ustajala. Posebnu pozornost treba obratiti na termičku obradu namirnica i naravno, nemojte djetetu davati usoljenu ribu ili sušeno (usoljeno) meso. Prvo, on neće cijeniti takvu deliciju, a drugo, takvo kušanje može dovesti do neugodnih i opasnih posljedica.

Naravno, vrlo je teško spriječiti dijete da tijekom takvog događaja proba mali komad kobasice, haringe ili sočnu slanu rajčicu. Ako je beba zdrava i nema alergijskih reakcija, tada mu mala porcija “junk” hrane neće nanijeti primjetnu štetu. A da beba ne prejede salatu od majoneze za odrasle, dovoljno ga je hraniti uobičajenom hranom prije gozbe.

Osim običnih salata, s djecom možete pripremati i dječju hranu ili je ponijeti sa sobom u posjet. Umjesto majoneze možete koristiti prirodni jogurt ili nemasno kiselo vrhnje, bez dodavanja začinjene hrane ili začina. A salata postavljena u obliku novogodišnjeg krekera ili božićnog drvca doista će se svidjeti bebi.

Pažnju djeteta možete preusmjeriti na nasjeckano svježe povrće ili salatu od njega, zdravo voće, poput banane, možete narezati na kolutove na tanjuru i ponuditi djetetu vilice i siguran nož.

Ali što se tiče gljiva i plodova mora na odmoru, nema potrebe riskirati, bolje je odgoditi “uzorkovanje” za neko drugo vrijeme. Ovi proizvodi su vrlo alergeni i mogu negativno utjecati na zdravlje djeteta. Na ovaj popis mogu se uvrstiti i crne masline jer će i one držati veliku količinu soli.

Novogodišnji praznici velika su radost za dijete i važno je da se sjeća svijetle i svjetlucave šljokice, a ne bolničkog odjela na odjelu zaraznih bolesti. Zato je vrijedno unaprijed razmisliti o prehrani vaše bebe tijekom praznika kako hrana ne bi bila samo ukusna, već i zdrava.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki