Stručnjaci: Maslinovo ulje smanjuje rizik od demencije

Nova istraživanja pokazuju da konzumiranje veće količine maslinovog ulja može smanjiti rizik od smrti uzrokovane demencijom.

Ljudi koji su konzumirali više od pola žlice maslinovog ulja svaki dan imali su 28% manji rizik od smrti od demencije od onih koji nisu.

Dodavanje više ulja u kuhanje može se činiti bezrazložnim, ali nova istraživanja pokazuju da konzumiranje više maslinovog ulja u prehrani može smanjiti rizik od smrti od demencije i poboljšati zdravlje mozga.

Studija istražuje kako bi unos maslinova ulja i smrt povezana s demencijom potencijalno mogli biti povezani. Ova studija još nije recenzirana ili objavljena u znanstvenom časopisu u ovom trenutku, ali istraživači smatraju da su rezultati studije izvanredni.

Doktor: Ovo je najbolji doručak protiv demencije

Istraživači su otkrili da su sudionici koji su konzumirali više od 1/2 žlice maslinovog ulja svaki dan imali 28% manji rizik od smrti od demencije u usporedbi s onima koji nikad ili rijetko konzumiraju maslinovo ulje. Također su otkrili da je zamjena 5 g (ili oko 1 žličice) dnevno margarina ili majoneze maslinovim uljem povezana s 8-14% nižim rizikom od smrti povezane s demencijom.

Studija je istaknula da su osobe koje su umrle od demencije vjerojatnije bile nositelji APOe4, gena koji povećava rizik od Alzheimerove bolesti. No rezultati su i dalje bili dosljedni nakon prilagodbe genetskim čimbenicima rizika.

Ovi nalazi sugeriraju da maslinovo ulje može imati svojstva koja su korisna za zdravlje mozga i mogu igrati ulogu u smanjenju rizika od smrti povezane s demencijom.

Koje su zdravstvene prednosti maslinovog ulja

Sa svojim antioksidansima i snažnim protuupalnim spojevima, maslinovo ulje ima dugačak popis dobrobiti za zaštitu zdravlja. Sve u svemu, maslinovo ulje može biti korisno u smanjenju rizika od bolesti srca, poboljšanju zdravlja crijeva, zaštiti zdravlja mozga i poboljšanju zdravstvenih parametara kao što su razine A1C povezane s dijabetesom tipa 2.

Utvrđeno je da dijete poput mediteranske prehrane, koja je bogata nezasićenim mastima, imaju dobrobit za zdravlje kardiovaskularnog sustava, a studije su također otkrile da mediteranska prehrana igra ulogu u smanjenju rizika od kognitivnog pada kod osoba s rizikom od demencije. Budući da je maslinovo ulje izvor nezasićenih masti i glavna komponenta mediteranske prehrane, uključivanje maslinovog ulja u zdrav način života može pružiti dodatne prednosti za zdravlje kardiovaskularnog sustava i mozga.

Kako lako prepoznati pravo maslinovo ulje na tržištu

Kako maslinovo ulje smanjuje rizik od smrti od demencije

Budući da je ovo istraživanje promatračko, ne možemo – strogo govoreći – iznositi nikakve tvrdnje koje upućuju na uzročnu vezu. Studija je zapravo otkrila da je konzumacija većih količina maslinovog ulja povezana s manjim rizikom od smrti od demencije, čak i kada se u obzir uzmu kvaliteta prehrane i genetski rizik od demencije.

Iako ova studija nije posebno ispitala kako je smanjen rizik od smrti povezane s demencijom, poznato je da nezasićene masti (čiji je izvor maslinovo ulje) smanjuju upalu, pomažu u normalizaciji razine triglicerida (visoki trigliceridi mogu povećati rizik od moždanog udara, srca napad i bolesti srca) i smanjenje rizika od kardiovaskularnih i cerebrovaskularnih događaja.

U usporedbi s rijetkim ili nikakvim uživanjem maslinovog ulja, konzumiranje više od 1 1/2 žličice maslinovog ulja dnevno može biti povezano s oko 25% smanjenim rizikom od smrtonosne demencije. Dakle, kada se radi o smanjenju rizika od fatalne demencije, redovito uključivanje maslinovog ulja u vašu prehranu može biti korisno.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki