Što obući da vam nikad nigdje ne bude hladno

Ne trebate se oblačiti kao luk kad vam je jako hladno, već birajte tkanine koje griju tijelo, a da ga ne opterećuju.

Kako piše ow.gr, Šveđani koji uživaju u oblačnim danima siječnja na -10 stupnjeva tvrde kako “ne postoji loše vrijeme, postoji samo neprikladna odjeća”. Naravno, ako spadate u kategoriju “hladnih ljudi”, poput mene, složit ćete se da vas nekih zimskih dana nikakva odjeća ne može ugrijati, a da se ne osjećate poput luka. A tada ćete se vrlo vjerojatno znojiti i osjećati još veću nelagodu.

Tajna da vam ne bude hladno, smatraju specijalizirani za kreiranje odjeće, nije u tome da nosite puno odjeće, već da nosite kvalitetne tkanine primjerene niskim temperaturama i u pravilnom redoslijedu. Ako ih, naime, kombinirate s pravim kaputom, tada niti jedna temperatura neće biti dovoljno niska da vas prestraši, a hladnoća će vam samo dobro doći.

Koje tkanine odabrati kada je hladno

Prema riječima Blaira Kanisa, predsjednika tvrtke koja se bavi tehnologijom i stvaranjem termoregulirajućih tkanina, “kada se vlaga počne nakupljati u odjeći, tada se počinjete osjećati neugodno. Na hladnoći vam treba odjeća koja nudi regulaciju tjelesne temperature ili tkanine koje odvode vlagu”

Određene tkanine, poput poliestera i najlona, ​​ali i prirodne tkanine, poput vune i kašmira, imaju sposobnost zadržavanja topline. “Ali kad odaberemo ovakav odjevni predmet koji će nas grijati, moramo paziti da naša koža ispod diše.

Dakle, moramo izabrati unutarnju odjeću koja nas ne pregrije, tako da djeluje kao ventilacija za tijelo. Povrh obucite poliester ili vunu koja koži omogućuje djelomično disanje i završite najlonskim kaputom koji će u potpunosti zadržati toplinu”, savjetuje. U ovu slojevitost dodajemo, naravno, i potrebne dodatke.

– Svila

Iako je povezujemo s proljetnim vremenom, svila je idealna i za zimske mjesece iz sljedećih razloga: Izvrstan je “izolacijski” materijal. Pomaže koži da diše, odvodi vlagu i hipoalergen je. Sam po sebi ne daje toplinu, ali svilena bluza ili košulja ispod vunenog džempera, svilene tajice ispod hlača ili svileni kombinezon preko haljine stvorit će idealnu temperaturu.

– Merino vuna

Merino potječe od vrste domaće ovce s izrazito mekom vunom. Ima prirodnu “pleteninu” u svojim vlaknima koja zadržavaju tjelesnu toplinu tako da nas može dulje držati toplima. Također je materijal koji diše i na taj način regulira tjelesnu temperaturu, a pritom odvodi vlagu. Naposljetku, vrlo je lagan pa postaje idealan za raslojavanje jer ne opterećuje tijelo. Ako se pomiješa s drugim materijalima, poput modala ili viskoze, postaje još mekša, dok se s poliesterom vrlo lako suši. Merino vuna je stoga idealna ili za odjevni predmet koji će se nositi direktno na koži (npr. majica) ili kao drugi odjevni predmet, preko donjeg rublja.

– Poliester

Poliester je izdržljiva, ekonomična, održiva tkanina ako je izrađena od recikliranih materijala, a također je i hidrofobna, što znači da odvodi vlagu od kože i brzo se suši. Stoga je idealan ili kao unutarnji odjevni predmet pri bavljenju sportom zimi ili kao srednji sloj u slojevitom, preko majice od merino vune.

– Najlon

Najlon je savršen za vanjski sloj u zimskom slojevanju, posebno kada pada kiša ili snijeg, a posebno kada je napravljen od izdržljivog vodoodbojnog materijala tako da je potpuno vodootporan. Osim toga, ima svojstvo odbijanja vlage, pa u kombinaciji s drugim vlaknima, poput merino vune, može postati i dobar unutarnji odjevni predmet, npr. vrlo tople i udobne čarape.

– Ostale vunene tkanine

Postoje mnoge vrste prirodne vune koje su idealne za grijanje tijela kada je jako hladno, poput kašmira, alpake i striže, a od njih se mogu napraviti idealni puloveri ili kaputi. Ova odjeća stvara dobru izolaciju, izdržljiva je, antibakterijska i elegantna. Važno je da ih nosite s odgovarajućom unutarnjom odjećom i vodootpornom vanjskom.

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki