Neki smatraju da su gljive izuzetno teška hrana pa se rijetko kuhaju.
Drugi misle da je to samo ukusan prehrambeni proizvod koji se s vremena na vrijeme može dodati na njihov jelovnik.
Međutim, vrijedi znati da gljive imaju odličan kemijski sastav.
Koje se smatraju najkorisnijima?
Bijela
Vjerojatno nikoga neće iznenaditi da je najvrjedniji “šumski ulov” ujedno i najkorisnija gljiva. Vrganji imaju mnoge prednosti.
Na primjer, imaju snažan tonik učinak. Vrganji imaju izvrsnu sposobnost sprječavanja upala, pa čak i borbe protiv raka.
Važno je znati da sušenjem kemijski sastav postaje samo snažniji.
Čaga
Ovu gljivu pametno je konzumirati tek nakon konzultacije s liječnikom, jer postoje kontraindikacije. Vrijedno je znati da je chaga moćno sredstvo za prevenciju raka.
Ova gljiva također je odličan proizvod za jačanje imunološkog sustava.
Lisičarke
Nisu uzalud ove popularne gljive toliko voljene: nevjerojatno su ukusne i zdrave. Prednost lisičarki je što se svi hranjivi sastojci dobro i brzo apsorbiraju u organizmu.
Lisičarke se mogu shvatiti kao lijek protiv patogenih mikroorganizama, otrovnih tvari i upala.
Ranije smo govorili o najneobičnijim vrstama čaja.