Ovako nešto sigurno niste vidjeli u šumi: popis gljiva koje obaraju rekorde

Jeste li znali da se više od polovice gljiva u prirodi ne može jesti, ali samo 1% njih može ubiti? Nedavno je otkrivena najotrovnija gljiva na svijetu.

Ovdje je popis svjetskih rekordnih gljiva.

Najotrovniji

Više od 90% trovanja gljivama uzrokovano je mrtvačkom klobukom ili Amanita phalloides. Može se naći diljem svijeta. Ovu gljivu nazivaju najotrovnijom na svijetu: sadrži 7-9 mg toksina po gramu suhe težine.
Vjeruje se da se 5-7 mg toksoida smatra kobnim za ljude – to je 50 g svježe “Death Cap”.

Najznačajniji

Najteža gljiva pronađena je 15. listopada 1990. godine. Otkrio ju je Giovanni Broadstone iz Velike Britanije. Njegovo otkriće je Laetiporus sulphureus (“Hen of the Woods”), jednogodišnja gljiva koja raste na deblima ili panjevima. Možete li zamisliti da je njegova težina bila veća od 45,3 kg?

Najduži

Najduža gljiva, Pleurotus eryngii, umjetno je uzgojena u HOKUTO Corporation, koja se nalazi u Japanu. Duljina ove gljive je 59 cm, težina je nešto više od 3,5 kg. Takav div raste za 66 dana. Tim iz korporacije znojio se kako gljiva ne bi pala ili se slomila vlastitom težinom.

Ovako nešto sigurno niste vidjeli u šumi: popis gljiva koje obaraju rekorde

Pixabay fotografije

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki