Kako se pravilno ponašati s djecom nakon razvoda: 3 preporuke za roditelje

U današnje vrijeme sve su češći slučajevi kada se obitelji raspadaju, a djeca ostaju živjeti s jednim od roditelja.

I mnogi se roditelji nekorektno ponašaju prema svojoj djeci. Počnu djetetu govoriti kako mu je tata, na primjer, loš. Ne radi to!

Bolje je da razdvojeni roditelji slijede drugačiju strategiju komunikacije s djetetom, smatraju psiholozi.

Dopustite djetetu da komunicira s drugim roditeljem

Ni pod kojim okolnostima ne smijete zabraniti svom djetetu da komunicira sa svojim tatom. I ne zabranjujte tati da vidi dijete. Nemojte slomiti djetetovu psihu, s tim će morati živjeti do kraja života.

Pozovite svog bivšeg muža kući ili neka se nađe s djetetom na neutralnom teritoriju, odvedite dječaka na auto utrku ili dajte djevojčici lutku. Ne obaziri se na očeve darove.

Kako se pravilno ponašati s djecom nakon razvoda: 3 preporuke za roditelje
Fotografija: Pixabay

Ne vrijeđajte drugog roditelja

Recite mi, zašto malo dijete mora znati sve detalje vašeg razvoda? Pogotovo ako vi i vaši prijatelji o svemu razgovarate pred djetetom, a ne vrijeđate djetetova oca.

Ni pod kojim uvjetima to ne smijete učiniti! Uostalom, ova trauma će ostati s djetetom za cijeli život. I u budućnosti to može utjecati na njegov stav prema ljudima, i to ne na bolje.

Ponekad djeca ostanu živjeti s tatom. Iako je to danas rijetkost, događa se i to. Zatim, ni pod kojim okolnostima ne smijete loše govoriti o svojoj majci i braniti joj da se sastaje s njom.

To posebno vrijedi za djevojčice. U svakom slučaju, više komunicirajte sa svojom djecom, provodite što više vremena s njima i pokažite im svoju ljubav!

Objasnite djetetu što se dogodilo

Na pitanje gdje je tata i zašto ne dolazi kući, odgovorite svom djetetu mirno i razumno.

Općenito, ako je još mlad, možete smisliti neku vrstu bajke za njega, ali preporučljivo je da bude malo slična stvarnosti. Ali, naravno, bez vaših zlonamjernih tvrdnji.

Ako je dijete starije, sjednite s njim i razgovarajte, recite mu sve kako jest, ali u dječjem razumijevanju tih stvari. Ne pokušavaj okriviti tatu za nešto. Svakako recite da ga tata nije volio ništa manje, a vi volite svoje dijete isto toliko.

Provjereno od strane urednika

admin/ author of the article

Ja sam talentirani i kreativni novinar specijaliziran za pisanje članaka. Moj zadatak je istraživanje različitih tema, provođenje intervjua, analiza podataka i stvaranje visokokvalitetnog sadržaja koji privlači pažnju čitatelja i inspirira ih na razmišljanje i akciju

Loading...
Zagreba Lajfhaki